Sydafrika på gång förbjuda alkoholreklam

DRUGNEWS. Regeringen i Sydafrika avser att förbjuda alkoholreklam för att förebygga våldsbrott som ofta kopplas till alkohol. Alkoholbolag har satsat stort i Afrika under senare år vilket inverkar på folkhälsan.

Kopplingen alkoholreklam och ökat drickande uppmärksammas allt mer i Sydafrika, vilket följts av krav på skärpta regler, såsom det planerade förbudet mot alkoholreklam.

– Det är bara en fråga om när – inte om – vi kommer att göra det, sade hälsominister Aaron Motsoaledi på ett möte i Kapstaden om att förebygga våld, rapporterar TT och AFP.

Efter aids så är det våld och skador som dödar flest i Sydafrika. Hiv-smitta är även ofta relaterat till alkohol och andra droger.

Även i Angola utpekas alkohol som orsak till mycket våldsbrott, exempelvis inom familjer. Kvinnor misshandlas och barn utsätts för övergrepp. En polischef i provinsen Bie i Angola kopplar ökat familjevåld till alkohol och narkotika.

Alkoholindustrin investerar i Afrika för att hitta nya marknader, samtidigt som lagstiftningen på alkoholområdet är svag i flera länder. Oreglerad alkohol utgör minst hälften av all alkohol som konsumeras i vissa länder.

I Östafrika görs stora satsningar. Alkoholjätten Diageo, som äger East African Breweries, sålde för motsvarande tre miljarder kronor i Kenya ifjol och gjorde en nettovinst på 600 miljoner kronor, enligt Just Drinks.

Diageo har även förvärvat aktier och inflytande i två stora bryggerier i Tanzania.

– Den här utvecklingen är högst oroande eftersom regeringarna i Östafrika inte kommit någon vart med genomförandet av WHO:s globala alkoholstrategi, säger Per-Åke Andersson, programansvarig på IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut.

Han anser att Sverige måste tydligt deklarera att alkohol är ett hinder i utvecklingsländer och att riksdag och regering måste ställa resurser till förfogande för att mobilisera motkrafter.

Drugnews/SL

Mer från Accent