eu-valet

Sverker Olofsson: ” Ids man inte rösta får man inte heller gnälla ”

Svenska politiker har länge svikit landsbygden, vilket bidragit till att öka klyftorna mellan mindre och större orter. Det menar Sverker Olofsson, välkänd från SvT:s konsumentprogram Plus och IOGT-NTO-medlem i Västerbotten.

Sverker Olofsson, idag 72 år, har alltid bott i Vännäs i Västerbotten. Uppväxten har bidragit till att frågor om skillnad i välfärd mellan storstäder och övriga landet ligger honom varmt om hjärtat.

– Vi brottas med verkliga problem, men också med fördomar. Vännäs fördel är att vi ligger inom 20 minuters köravstånd från Umeå, medan andra inlandskommuner, som Dorotea, kämpar ännu mer med den verkliga glesbygdsproblematiken, säger han.

Klyftor i ekonomiskt välstånd mellan större och mindre orter ökar, enligt forskare vid Linköpings universitet. Deras studie – som granskat utbildning, IQ och rörelsemönster hos 1,2 miljoner svenska män – visar att personer med högre IQ och utbildning flyttar till storstäderna.

Glesbygdens problem beror alltså inte enbart på de några av de orsaker som brukar tas upp, som dålig infrastruktur, få arbetstillfällen och brist på service, utan också på att många unga och utbildade flyttar därifrån.

– Klar att det finns en dragningskraft för människor att flytta, men avfolkningen har också andra orsaker, som opiononsbildning. Landet framställs som töntigt och tråkigt. Det är klart att människor påverkas av det, säger Sverker Olofsson.

Han tycker att det handlar om att föra en annan typ av resonemang kring glesbygden. Exempelvis kan storstäder ha brist på tandläkare, medan det i Bjurholm (som ligger en bit från Vännäs) finns det gott om bra tandläkare som bestämt sig för att slå sig ner just där.

– Men sådana fördelar pratar man aldrig om i media, säger han.

Det är på landsbygden som Sveriges naturtillgångar finns: gruvorna, timret, vattnet – många av landets viktiga inkomster. Men Sverker Olofsson anser att hanteringen av den svenska landsbygden och Norrlands tillgångar har varit nästintill kolonial.

– Det är orterna som producerar och försörjer storstäderna, men de får alldeles för lite tillbaka. Det är utan tvekan ett stort problem, säger han.

Sverker Olofsson tror att svenska politiker är rädda för att människor på landsbygden slutligen ska säga stopp, och skapa uppror likt ”gula västarna” i Frankrike. Och protester har redan börjat gro i sociala medier i Sverige – nära en halv miljon har nu samlats i gruppen ”Bensinupproret 2.0” på Facebook – som kräver lägre bränslepriser efter att bensinpriset närmat sig 17 kronor litern.

Sverker Olofsson är kluven till bensinupproret, men han förstår varför folk blir missnöjda.

– Politiker vill att vi ska köra mindre, men det baseras på att de själva har fem minuter till närmaste tunnelbana. De förstår inte att de som bor i Sorsele är utelämnade till bilen. Det måste märkas att vi lever under olika förhållanden i debatten, men det gör det inte, för de flesta politiker lever skyddade liv innanför tullarna, säger han.

I valet i höstas menar han att många på landsbygden kände sig svikna av politikerna och visade det tydligt med sina röster.

– Vissa kunde rösta på Vänstern i landstinget, men på Sverigedemokraterna till Riksdagen. Folk väljer ytterligheter, för de vill inte rösta på de mer etablerade partierna eftersom de känner sig så svikna av dem.

Att stadsminister Stefan Löfven (S) höll sitt 1 maj-tal i Umeå, och har annonserat att han i sommar inte deltar i den årliga politikerveckan i Almedalen utan istället kommer att resa runt i landet, tycker Sverker Olofsson är positivt.

– Det betyder något. Jag tycker att man börjar se ett skifte i svensk politik, det är bra att de börjar vakna upp tycker jag.

Valet till Europaparlamentet närmar sig med stormsteg: söndagen den 26 maj avgörs vilka kandidater svenskarna utser för att representera landets partier i Bryssel.

Sverker Olofsson, som själv bland annat modererat en EU-debatt i Vännäs inför valdagen, säger att han inte kan svara på om ett starkare EU är helt bra för landsbygden – men han tror definitivt inte att det är en nackdel.

– Om man rört sig i exempelvis södra Frankrike kan man se hur mycket EU-pengar höjt standarden för tidigare eländiga områden. Jag tror EU har gjort och kan göra mycket för kommunikationen och för malmen här uppe i norra Sverige.

Däremot tycker han att nykterhetsfrågan inom EU är mer problematisk.

– De är skamligt förtjusta i vin och jordbruket som ligger bakom. Vin ses som finkultur och alla har numer en box hemma, därför gynnas det jordbruket alldeles för mycket.

Att rösta i EU-valet ser han därför som en självklarhet för alla, även om många kanske tror att Bryssels politik inte berör dem, eller att de inte är tillräckligt insatta.

– Är det svårt att veta vad man ska rösta på – då får man se till att skaffa mer information. Valet är ett tillfälle att sätta ner foten och visa vad man tycker. Jag har inget förbarmande alls med de som avstår att rösta, det får man fan se till att göra. Och ids man inte gå och rösta, då får man inte säga ett enda pip eller gnälla hädanefter på politiken, säger Sverker Olofsson.

Mer från Accent