Folkhälsa

Sverige trea på Europas hälsotopp

Sverige är det tredje mest hälsosamma landet i Europa. Bäst är Sverige på ren luft. Att svenskans röker och dricker lite mindre än de flesta bidrar också till det höga betyget. När det gäller övriga kriterier är vi inte bättre än andra.

Det är den webbaserade hälsotjänsten treated.com som rangordnat Europas länder rapporterar Mail online.

Treated.com har bedömt varje land enligt ett antal kriterier: hur mycket pengar landet lägger på sjukvård, hur många sjuksängar och läkare som finns per innevånare, vilken den förväntade livslängden är, andel feta och överviktiga personer, luftföroreningar, rökning och alkoholkonsumtion. Sverige hamnar på tredje plats i den samlade bedömningen. Norge är etta på listan.

Turkarna är nyktrast, men hamnar ändå på sista plats totalt. Turkarnas alkoholkonsumtion är 2,4 liter per person och år. I Moldavien dricker befolkningen mest, 17,4 liter. Det kan jämföras med svenskarna som, enligt den här undersökningen, dricker 8,7 liter per person och år. Bara vad gäller luftföroreningar är Sverige bäst.

Att hälsan är ojämlik visar sig tydligast i förväntade levnadsår. I Monaco förväntas en nyfödd bebis leva nästan 90 år medan en bebis från Ukraina bara kan förvänta sig att bli 69.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer