Genom att dämpa hormonet ghrelin i en alkoholists hjärna tas begäret efter alkohol bort, åtminstone hos möss. Det nya svenska företaget Abunon hoppas att det fungerar likadant i människors hjärnor, och håller nu håller på att ta fram en ny medicin mot alkoholism.
Ghrelin är ett hormon som påverkar hjärnans belöningssystem. Hos möss ger mycket grehlin ett starkt sug efter sprit, och när hormonet hämmas tappar mössen intresset för alkohol, skriver Ny Teknik.
Forskarna bakom studien som visade på kopplingen mellan grehlin och alkoholism, Jörgen Engel och Suzanne Dickson, tror att det fungerar på liknande sätt hos människor som hos möss.
De har därför startat ett nytt företag, Abunon, för att ta fram en medicin mot alkoholism.
– Alkoholism är en mycket komplex sjukdom, och dagens läkemedel är inte alls effektiva för alla alkoholister ,säger Jörgen Engel till Ny Teknik.
Planen är att Abunon ska börja testa den nya medicinen på människor om några år.
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ och nykter alkoholist, är dock tveksam till att stänga av alkoholsuget med piller.
– Min egen erfarenhet är att alkoholism är en mer komplicerad sjukdom än så. Visst utvecklar man ett kemiskt beroende med tiden, men det finns också många psykologiska orsaker till att man dricker, säger hon till Ny Teknik.
Gudrun Schyman efterlyser istället en mer kritisk debatt om vårt förhållande till alkohol. Hon anser att människor ska kunna välja bort alkohol utan att det ska betraktas som ett nederlag.
Jenny Stadigs