Cannabislegalisering

Svarta marknader frodas trots legalisering

I både Colorado och Kanada består än så länge de svarta marknaderna för cannabis.

Cannabis legaliserades helt i Kanada den 17 oktober förra året. Nu visar siffror från den kanadensiska regeringen att legaliseringen inte har slagit ut den svarta marknaden. Den illegala handeln med cannabis i Kanada beräknas ha minskat med 8 procent efter legaliseringen jämfört med föregående kvartal. Men det är fortfarande en marknad som omsätter enorma summor.

Uppskattningsvis spenderade kanadensiska hushåll 2,2 miljarder kronor på laglig cannabis under det sista kvartalet 2018. Samma siffra för illegal cannabis uppgick till 8,8 miljarder kronor. Det betyder att 79 procent av marknaden fortfarande är illegal.

Samtidigt rapporterar Ekot om cannabismarknaden i Colorado, den första amerikanska delstaten att helt legalisera cannabis. Istället för att bli av med den svarta marknaden har kriminella lockats till delstaten enligt poliskällor som Ekot pratat med.
– Möjligheten att låtsas odla vitt har gjort trakten attraktiv för internationella brottssyndikat på ett sätt som inte förekommit tidigare, säger Jeff Schulz vid polisen i el Paso County.

Med den olagliga odlingen kommer också mord, inbrott och utpressning. Jeff Schulz ser en direkt koppling till legaliseringen.
– Den här brottsligheten är helt ny för oss säger han.

Mer från Accent