Stora knarkbeslag i strider om Rio

Brasiliansk polis lyckades i helgen ta kontroll över kåkstaden Alemão från kriminella knarkgäng i Rio de Janeiro. Stora mängder narkotika och vapen har beslagtagits, bland annat 40 ton marijuana. Cirka 50 liv har hittills krävts i strider om slumområdena inför fotbolls-VM och OS.

Uppåt 2 600 poliser – uppbackade av militär beväpnad med pansarbilar och helikoptrar – stormade den stora kåkstaden Alemão med 400 000 invånare, dit gängmedlemmar flydde från en annan ”favela” tidigare i veckan. Men fruktade bataljer uteblev då några ligamedlemmar gav upp efter att tidsfristen gått ut och de flesta flydde vidare.

Polisen kunde i söndags utropa sig till ”segrare”. I husrannsakningar har polis hittills kunnat beslagta minst 40 ton marijuana, 200 kilo kokain, 20 kilo crack och stora mängder vapen och ammunition, enligt tidningen O Globo.

Striderna började förra helgen då två konkurrerande ligor – ”Comando Vermelho” (Röda kommandot) och ”Amigos dos amigos” (De goda vännerna) – började samarbeta och satte eld på bilar och bussar. Detta som svar på myndigheternas försök att minska gängens makt i fattigkvarteren i Rio inför fotbolls-VM 2012 och OS i staden två år senare.
Amnesty International har kritiserat att civila dödats i striderna som kan ha krävt uppåt 50 dödsoffer.

Det finns omkring 1000 favelor med cirka 800 000 invånare längs bergsluttningarna i sexmiljoners-metropolen Rio. Dit kommer fattiga från övriga Brasilien och söker lyckan. Flera slumområden styrs av lokala knarkgäng och lockar fattiga unga till kriminalitet. Två andra stora gäng är ”Tercer Comando” (Tredje kommandot) och ”Milicias” (ex-poliser, soldater och brandmän med kännedom om vapen och underrättelser).

Under president Lulas tid vid makten har fler fattiga i Brasilien fått arbete och inkomster. De flesta av Rios kåkstäder har idag el och vatten, men sällan sophämtning, många invånare får lagfarter, har arbete och barnen går i skola. En ”fredsbevarande polis”, UPP, har börjat etableras i några favelor för att bringa ordning och säkerhet för invånarna. Exempelvis i Santa Marta och Cidad de Deus (känd från succéfilmen om ungas liv i ” Guds stad”).

– Vi vinner deras förtroende i takt med att vi visar att vi bidrar till att de får ett bättre lev, säger kvinnliga polismajoren Pricilla till Svenska Dagbladet som följt UPP:s arbete i Rio de Janeiro.

Drugnews/SL

Mer från Accent