Stor smuggelhärva − 87 åtalade

En omfattande insats av Tullverket, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Kronofogden och polisen har lett till att 87 personer idag åtalas vid Sundsvalls tingsrätt. De är misstänkta för inblandning i storskalig alkoholsmuggling. Alkoholen har transporterats med bil eller beställts via internet.

De åtalade är i åldrarna 20-66 år. Fem misstänks vara huvudmän. Mängden alkohol som förts in i landet uppgår till över 195 000 liter öl, drygt 7 000 liter vin och drygt 1 700 liter sprit. Beräknat skattebortfall uppskattas till cirka 2 miljoner kronor.

– Det här är det största ärendet när det gäller alkoholsmuggling som Tullverket haft i Norrland. Det rör sig om en välorganiserad smuggling som engagerat ett stort antal chaufförer och medhjälpare – allt för att föra in så mycket illegal alkohol i landet som möjligt, säger Sven Eriksson, tullinspektör på Tullverkets norrlandsfunktion.

En stor del av alkoholen har kommit till Sverige på traditionellt vis med bil eller lastbil från Tyskland över Öresundsbron eller med färja från Helsingör till Helsingborg.

− Det nya är att man också beställt stora mängder via internet som sedan sålts vidare. Genom att köpa stora mängder har de fått specialavtal och bra rabatter från både distanshandelsföretag och transportföretag, säger Sven Eriksson till Accent.

Han berättar också att det helt säkert rör sig om kommersiell verksamhet.

− Det är så stora mängder som köpts in att man förstår att det bara är avsett för försäljning. En stor del av alkoholen har dessutom sålts vidare pallvis, säger han.

Så sent som i våras nystade polisen upp en hembränningshärva i Västernorrland och Jämtland.

− Så mitt intryck är inte alls att alkohol från utlandet har ersatt hembränningen. Det verkar finnas avsättning för både och, åtminstone här, säger Sven Eriksson.

För att försvåra för Skattemyndigheten har fiktiva finska namn och adresser använts vid inköp via internet.

Utredningsarbetet har pågått i åtta månader. Innan dess hade Tullverket bedrivit spaning i fem månader. Förundersökningsprotokollet omfattar 10 000 sidor. Hur länge smugglingsverksamheten pågått vet man inte. Utredningsarbetet har även involverat tyska tullmyndigheten för att kunna kartlägga smugglingen. Dessutom har Tullverket fått rättslig hjälp från Norge och Finland.

− Förhoppningsvis kan det stora massmediala intresset för den här händelsen göra så att folk förstår att det inte är okey att köpa smuggelsprit. Påfallande många av kunderna har handlat i god tro. De har blivit vilseförda av transportföretaget som upplyste om att det är tillåtet att anlita dem för att transportera varorna, men ”glömde” informera om att man måste betala skatt, säger Sven Eriksson.

Eva Ekeroth

Läs mer:

https://accentmagasin.se/2011/12/forde-in-1300-liter-alkohol-%e2%80%93-frias-fran-smuggling/

https://accentmagasin.se/2011/11/stora-mangder-obeskattad-internetsprit-stoppades/

https://accentmagasin.se/2011/08/70-domda-i-stor-hembrannarharva/

Mer från Accent