Stor knarkrättegång på Gotland

DRUGNEWS. I onsdags inleddes en rättegång i Visby där 40 personer hemmahörande på Gotland står åtalade i en omfattande haschhärva.
De två huvudmännen är i 50-årsåldern och är åtalade för grovt narkotikabrott.

De övriga 38 personerna åtalas för ringa narkotikabrott då de erkänt att de handlat hasch av de två männen som suttit häktade sedan januari.
– De flesta inblandade är medelålders män, inga unga under 20 år. Den äldste åtalade är i 70-årsåldern, säger kommissarie Dan Paulsen vid Gotlandspolisen till Drugnews.

Åtskilliga av de åtalade är inte tidigare kända av polisen. Polisen anser att det är anmärkningsvärt att knarkhandeln kunnat pågå i flera år i det fördolda med så många inblandade.

Härvan började nystas upp i september förra året då omfattande spaningar inleddes. Telefonavlyssningar under fyra månaders tid avslöjade 390 ”fikamöten” med personer som åklagaren påstår har köpt cannabis av den ena åtalade. ”Fikamöte”, menar åklagaren har varit kodord för försäljning av narkotika.

I januari greps och häktades de två huvudmännen och vid husrannsakningar hittades cirka tre kilo hasch. Hos den ena mannen hittades dessutom 155 000 kronor som gömts i sockeln till ett skåp.

Den första rättegångsdagen ägnades till största delen åt att spela upp avlyssnade samtal mellan kunder till de båda huvudmännen och samtal mellan dessa två, rapporterar Gotlands Allehanda. Rättegången i tingsrätten beräknas pågå totalt åtta dagar.

De båda huvudmännen erkänner narkotikabrott, men nekar till grovt narkotikabrott.

Drugnews/Bruce Clarke

Mer från Accent