Stopp för alkohol i Thailands parker

På ön Koh Samet som är en av Thailands nationalparker kan turister även i fortsättningen köpa alkohol. Ön är en av de parker som undantagits från alkoholförbudet eftersom flera hotell och restauranger bedriver affärsverksamhet på ön. Foto: Marcus Wågström

Det är numera förbjudet att både dricka och sälja alkohol i de flesta av Thailands 110 nationalparker. Förbudet infördes ett par dagar innan nyår och presenterades av landets miljöminister Suwit Khunkitti vid en presskonferens.

Alkoholstoppet infördes efter att en student mördat en person med kniv vid en högljudd spritfest i Khao Yai National Park i slutet på december. Det skriver Asia One News i sin webbupplaga.

Med alkoholförbudet vill ministern Suwit Khunkitti förhindra att drickande turister stör campare, andra besökare och djurlivet i parkerna.

– Hädanefter kommer alla nationalparker att vara fria från alkohol för alltid, inte bara under nyårsperioden. Vi vill att parkerna ska vara naturliga viloplatser, sade han under presskonferensen enligt Asia One News. Förut bad vi turisterna att inte ta med alkoholdrycker men många smugglade in dem ändå och störde andra personer. Nu vill vi att turisterna ska förstå att parkerna är alkoholfria zoner och överträdare kommer att straffas.

Den som ertappas med att dricka alkohol kan få upp till en månads fängelse och böter på 1000 baht, cirka 220 svenska kronor.

Ett undantag gäller dock för parker som exempelvis Koh Samet där företag hyr mark och driver affärsverksamhet som hotell och restauranger.

Joanna Wågström

Mer från Accent