Staten ska köpa knark på nätet

Foto: Hanna Teleman

Maria Larsson (KD) vill att myndigheter ska kunna köpa droger på nätet. Målet är att effektivare bekämpa internetdroger.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson vill att Statens folkhälsoinstitut ska få köpa droger på internet. Tanken är det ska gå fortare att narkotikaklassa de så kallade internetdrogerna.

– Dels handlar det om att låta en myndighet och det är Folkhälsoinstitutet vara tidigt ute på nätet, ha resurser att kunna botanisera och köpa in droger som de ser att här kommer någonting nytt och undersöka vad de innehåller, för att vi ska ligga så långt framme med klassificeringsarbetet som det bara är möjligt, säger Maria Larsson till Sveriges Radio Jönköping.

Förslaget kommer från narkotikautredningen som presenterades i december 2009. I dagsläget jobbar regeringen med lagrådsremissen som ska vara klar under våren.

– Hon kommer att lägga en lagrådsremiss som går i den riktningen. Sedan får vi se om det går rent lagtekniskt att tillåta en myndighet köpa droger, säger Niclas Thorselius som är pressekreterare hos Maria Larsson till Accent.

Äldre- och folkhälsoministern kommer också att ställa sig bakom utredarens förslag om att polisen ska kunna beslagta droger som ännu inte narkotikaklassats.

– De ska kunna beslagta droger som man misstänker kan bli narkotikaklassade. Hon tycker att dehär förslagen är bra men det är rätt komplicerad lagstiftning, säger Niclas Thorselius.

Joanna Wågström

Mer från Accent