Staten förlorar miljoner på nätalkohol

Det är lagligt att köpa alkohol via internet i Sverige. Men staten förlorar hundratals miljoner i alkoholskatt på näthandeln. Många av köparna och säljarna struntar helt enkelt i att betala skatten.

Sedan 2007, efter en anpassning till EU-reglerna, kan svenskar lagligt köpa alkohol via internet. Alkoholskatt för de beställda varorna ska betalas i förväg till Skatteverket och ett ledsagardokument ska bevisa att skatten är betald när alkoholen förs över gränsen.

Men många struntar i att betala skatten. Och Sverige förlorar miljoner i skattepengar. Det här rapporterar Svenska Dagbladet.

Staten borde få in ungefär 350 miljoner kronor per år i skattemedel för nätinköpt alkohol. I verkligheten betalas inte ens hälften in.

– Vi har 56 distansförsäljare hos oss som registrerat sig för att sköta skatteinbetalningarna. Sedan har vi några hundra privatpersoner som anmält att de vill betala alkoholskatt men då handlar det oftast om speciella kvalitetsviner som de vill ta in i landet. Men sedan finns det ett stort mörkertal för alla som näthandlar utan att bry sig om skatten, säger Johannes Andersson på Skatteverket till tidningen.

Tullen har hittills beslagtagit 100 000 liter oskattad nätalkohol vid sina stickprovskontroller.

Joanna Wågström

Mer från Accent