DRUGNEWS: Nyligen förordade generaldirektörerna för Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet att sprutbyten för narkomaner startas i hela landet. Deras okunskap är häpnadsväckande, skriver fem frivilligorganisationers ordförande i en debattartikel.
”Vi är inte fundamentalt emot sprutbyten men vi är tveksamma till det som en bred satsning”, skriver förbundsordförandena för IOGT-NTO, Kriminellas revansch i samhället, Hassela Solidaritet, Föräldraföreningen mot narkotika och Riksförbundet narkotikafritt samhälle på Newsmills debattsajt.
De vänder sig särskilt emot att generaldirektörerna i sitt uppmärksammade ställningstagande förra veckan på DN Debatt så säkert slog fast att ”sprutbyte minskar smittspridning”. Detta då dessa även tillstod att det är svårt att dra entydiga slutsatser om hepatit C.
De fem debattörerna håller med om att hiv-smitta bland sprutmissbrukare är betydligt större i Stockholm än i Malmö (där sprutbyte länge pågått). Men de vill inte tillskriva det som sprutbytets förtjänst. Jämfört med exempelvis Västa Götaland, som inte har sprututdelning, så är hiv-spridningen större i Skåne.
De tycker istället att ett bättre argument för sprutbytesprogram vore att ge narkomaner tillgång till sjukvård, samtal och information hur man skyddar sig, samt test och vaccinationer. Något som görs vid sprutbytet i Malmö. De noterar att nära hälften som besöker mottagningen i Skåne inte kommer dit för att byta sprutor.
Att ge narkomaner ett respektfullt bemötande och att erbjuda dem behandling, anser de fem förbundsordförandena är effektivare och humanare sätt att minska smittspridning och drogmissbruk.
”Idag ställs nästan omöjliga krav på narkomaner som vill bli drogfria. Köerna till behandling är så långa och kraven så höga att de flesta inte ens ställer sig i kö”, skriver de.
De uppmanar landsting, som liksom undertecknarna, är tveksamma till sprutbyten att istället inrätta särskilda vårdmottagningar för missbrukare.
2006 gav riksdagen klartecken till att landsting kan få ansöka om att starta sprutbytesprogram. Ännu har dock inga ansökningar kommit till Socialstyrelsen, förutom de två programmen i Malmö och Lund som pågått i cirka 20 år. I Helsingborg har regionpolitiker gett klartecken för sprutbyte.
I Stockholm har frågan varit känslig och delat partier. Om ett par veckor ska en sjukvårdsutredning presenteras i Stockholms läns landsting. Den rapporten bedöms kunna bli avgörande för om Stockholm kommer att ansöka om att få starta ett sprutbyte.
Av Drugnews/SL