Sprutbyten i Stockholm stoppades av Filippa Reinfeldt

Landstingsfullmäktige i Stockholm förväntades rösta ja till sprutbyten vid deras senaste sammanträde. Men frågan sköts upp. Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd, stoppade beslutet.

Förslaget om att införa ett sprututbytesprogram i Stockholm innehöll för många oklarheter och obesvarade frågor enligt Moderaterna i Stockholms läns landsting som fick igenom en återremiss av förslaget. Frågan skjuts nu upp till ett extrainsatt landstingsfullmäktige den 21 juni.

– När de partier som vill genomföra sprutbyten inte kunde ge tydliga besked till landstingsfullmäktige på en rad viktiga frågor fick vi moderater igenom en återremiss för att svara på dessa frågor, säger Filippa Reinfelt i en kommentar.

Moderaterna vill bland annat ha svar på om sprutbytesprogrammet ska utformas enligt den modell som används i Oslo eller den som används i Skåne. De vill dessutom klargöra huruvida de som ingår i programmet ska kunna vara anonyma och hur många år en person ska ha injicerat för att kunna gå med i programmet.

Kritiken mot Filippa Reinfeldt och hennes parti kom direkt efter det minoritetsbeslut som ledde till att förslaget gick på återremiss.

Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord anklagar Filippa Reinfeldt för att skylla på oklarheter men att agerandet i verkligheten har med hennes syn på narkomaner att göra.

Biträdande sjukvårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) säger i ett pressmeddelande att det inte finns någon möjlighet för M att stoppa förslaget bara fördröja det.

– Både socialstyrelsen och världshälsoorganisationen rekommenderar införanden av sprutbytesprogram. Centerpartiet menar att vi måste möta missbrukare i den livssituation de befinner sig i, därför är det viktigt att Stockholms län så snart som möjligt får riktiga insatser på plats för att minska spridningen av blodsjukdomar bland missbrukare, säger han.

På andra håll hyllades Filippa Reinfeldt som en hjälte. Ungdomens Nykterhetsförbund bestämde sig för att tacka sjukvårdslandstingsrådet genom att skicka en blomma.

– Det känns otroligt bra att fler faktiskt läst på och insett att sprutbytesprogram inte är den självklara framgångssaga de utmålats som. Att landstingsfullmäktige nu tagit det här beslutet visar på att man vill hantera drogproblematiken på ett seriöst sätt, säger Vidar Aronsson, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

Joanna Wågström

Mer från Accent