Sprit till hamburgaren på Östermalm?

En grillkiosk på Östermalm i Stockholm söker tillstånd att få servera vin, öl och sprit. Stadsdelen har tillstyrkt tillståndet som nu går vidare.

Det är Östermalms Grillen på Östermalmstorg som ansökt om tillstånd att få servera allmänheten alkoholdrycker klockan 11-23.

Ägaren uppger att han vill erbjuda alkohol ”på grund av efterfrågan från turister och på grund av konkurrensen om kunderna på torget”. Och grillen har byggts om för att kunna ha 60 platser i sommar på uteserveringen och 15 platser inne.

– Det är nog tänkt att han skulle ha mer måltidmat än korv och hamburgare, men när jag gick förbi häromdagen så såg det fortfarande ut som en grillkiosk, säger handläggaren Leena Hämäläinen som rekommenderat tillståndet.

Stadsdelsdirektören har tillstyrkt ansökan, men den ska även upp för beslut i nämnden nästa vecka och därefter ska tillståndsenheten i Stockholm säga sitt.

Drugnews har sökt ägaren utan framgång, en anställd känner inte till ansökan när vi frågor om planerna.

Den nya alkohollagen ändrade på kökskraven vilket gör det lättare för fler matställen att få tillstånd servera alkohol. En grillkiosk i Dalsland kunde i somras servera starksprit till korven och McDonalds på Arlanda fick tillstånd till starköl redan före lagen trädde ikraft.

Kritiker varnade innan att lagen kunde öka tillgänglighet och alkoholkonsumtion.

Intentionerna var dock annorlunda, även om tillämpningen kan ha blivit en annan.

– Det står i klartext i lagen att kiosker, caféer, hamburgerior inte ska komma ifråga för serveringstillstånd av alkohol, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet.

Han och ansvarig minister, Maria Larsson (KD), får inte uttala sig om enskilda ärenden. Men understryker att ökad tillsyn och skärpt krav på krögare som måste avlägga särskilt prov tillkommit.

Drugnews/SL

Mer från Accent