Spel

Spelmonopolet avskaffas

Spelmonopolet släpps och ett system där privata aktörer kan söka licens införs. ”Nu har de privata vinstintressena släppts in på marknaden” säger IOGT-NTO:s generalsekreterare, som ändå är ganska nöjd med förslaget.

Det svenska spelmonopolet, som säger att endast staten och ideella organisationer får anordna spel, är i praktiken redan upphävt. Vi översköljs ständigt med reklam från olika betting-företag och matas med exempel på hur våra liv kommer att förändras efter storvinsten.

– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. För 14 år sedan tillsattes den första i raden av spelutredningar. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Att något måste göras verkar alla vara överens om och idag lade regeringen fram sitt förslag till en ny spelpolitik, där monopolet ersätts med en licensiering av bolag som då kommer att omfattas av de svenska reglerna och betala skatt i Sverige.

I det nya förslaget delas spelmarknaden upp mellan en konkurrensutsatt del, som främst omfattar spel online och vadhållning, en del som förbehålls spel för allmännyttiga ändamål, och som främst omfattar lotterier och bingo, samt en del som förbehålls staten och som främst omfattar de statliga kasinona och spel på värdeautomater.

Skatt på licenspliktigt spel ska tas ut med 18 procent. Spel för allmännyttiga ändamål ska fortsatt vara skattebefriat. Om en spelare vinner pengar på en olicensierad spelsida ska vinsten beskattas.

Peter Moilanen, generalsekreterare på IOGT-NTO som driver Miljonlotteriet, är ganska nöjd med förslaget.

– Det viktigaste för oss var att vi fick behålla ensamrätten och skattebefrielsen för lotterier, säger han.

Mindre nöjd är han med att online-bingon kommersialiseras.

– Folkrörelserna var först med bingospel. Sådan hävdvunnen verksamhet borde vi fått behålla ensamrätten på. Nu får vi bara ensamrätt på den fysiska bingon, inte på den man spelar online. När vi nu lever i en digital värld så är det naturligt att även lotter och spel flyttas dit. Från början sades det att den nya politiken inte skulle bli sämre för oss, men den här delen innebär en stor försämring, säger han.

Han är också orolig för folkhälsan.

– Nu har de privata vinstintressena släppts in på marknaden och då får vi se vad det kommer att leda till. Om man drar parallellen till alkohol så skulle det vara förödande, säger han.

Ardalan Shekarabi hävdar vid en presskonferens att skyddet för konsumenten i själva verket kommer att stärkas. Spelare ska till exempel kunna stänga av sig själva från allt spel genom en anmälan, inte som idag vara tvungna att anmäla sig till varje enskilt bolag. Det ska också vara möjligt att sätta en maxgräns för belopp man spelar för.

Enligt Sveriges radios eko-reporter Bengt Hansell är dock Datainspektionen väldigt kritisk mot den delen.

Det ska också bli ett stopp för läggmatcher genom en ny brottsrubricering, spelfuskbrott. Och bonusar ska inte få erbjudas annat än vid första speltillfället. Att marknadsföra eller på annat sätt främja olicensierade spel kommer att bli förbjudet.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Bedömare anser att förslaget har goda chanser att gå igenom i Riksdagen.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent