Smitta förstör afghanskt opium

DRUGNEWS. En mystisk sjukdom har drabbat opiumplantage i Afghanistan vilket kan minska årets skördar i några områden med upp till 70 procent. Det uppgav afghanske viceministern Daud Daud i söndags.

Afghanistan står för över 90 procent av världens opium, som är råvara för heroin.

Ministern som ansvarar för narkotikabekämpning i landet uppger nu att en sjukdom drabbat opiumvallmon efter insektsangrepp och kan minska den illegala produktionen med upp till 70 procent i år i några områden, rapporterar AFP.

”Intressant är att det finns en naturlig sjukdom som smittar opium i fem provinser”, sade Daud Daud i söndags.

Han tillade att smittan nu analyseras i regeringens laboratorium.

FN:s narkotikakontrollorgan UNODC sade tidigare i veckan att en svamp drabbat opiumfälten i Afghanistan och kan minska produktionen med upp till 25 procent. Rykten bland afghanska bönder sprids om sabotage och att USA och Storbritannien har besprutat odlingar med kemikalier i försök att utrota opium.

Det är något som viceminister Daud Daud tillbakavisar och understryker att det handlar om en naturlig sjukdom, utan att vilja gå in på mer detaljer.

Den talibanledda upprorsrörelsen i Afghanistan påstås finansiera stora delar av sin verksamhet med narkotikahandel. Daud leder en väststödd antiknarkenhet som under de två senaste månaderna ska ha beslagtagit över 15 ton råopium, nära 1,2 ton heroin och kemikalier för att framställa heroin.

Drugnews/SL

Mer från Accent