Skramla för barnen i världen

Ida Blom, Angelica Lövdal och Arvid Leimar samlade in pengar till världens Barn under förra årets insamling

Under några intensiva veckor i mitten av oktober går Världens Barn-kampanjen av stapeln. I år är målet att engagera 40 000 personer runt om i landet och samla in minst 80 miljoner kronor.

22 organisationer medverkar i insamlingen till Världens Barn. Av dem, däribland IOGT-NTO, är 15 så kallade fokusorganisationer som medverkar under några år. IOGT-NTO deltog i Världens Barn för första gången 2005 och kommer att vara med till 2015.

– IOGT-NTO är tillsammans med Rädda Barnen och Röda Korset en av de viktigaste organisationerna för Världens Barn. Vi har många medlemmar som kan engagera sig och vi finns över hela landet. Därför är vi attraktiva, säger Anna-Maria Mårtensson, regionsamordnare för Stockholm Sydväst.

Anna-Maria Mårtensson.

Eftersom Världens Barn numera är en välkänd kampanj inom IOGT-NTO tror hon inte att det blir svårt att få folk att engagera sig. De som redan vet vad det handlar om vill gärna medverka på olika sätt. Däremot menar hon att det är en utmaning att få folk som inte är med i någon organisation att engagera sig.

Så hur gör man för att få folk att tycka att det är viktigt att samla pengar till Världens Barn?

– Det är viktigt att informera så att folk förstår att detta finns och att alla faktiskt kan göra en insats. Man kan i sin förening visa bilder från våra projekt. Då levandegörs insamlingen och det blir påtagligt att pengarna faktiskt når fram till barnen i exempelvis Tanzania.

Anna Maria Mårtensson tycker att det är viktigt att engagera sig i Världens Barn. Man arbetar för en god sak. Under de mest intensiva veckorna 40 och 41 brukar folk vara generösa eftersom kampanjen är väldigt synlig i reklam och på teve. Den 14 oktober i år kulminerar kampanjen med Världens Barn-galan på teve.

– Bra tips för att samla in mycket pengar är att koppla bössinsamlingen med någon annan aktivitet, exempelvis en konsert. Då är det enkelt att gå runt i vimlet och skramla med sin bössa. Självklart är att man är hel, ren, glad och trevlig och att man kan besvara frågor som folk har – vart pengarna går och vilka projekt vi har.

Anna Maria Mårtensson menar att attityden också är viktig. Man ska inte tigga pengar utan få människor att förstå att de bidrar till något bra.

– Säg hellre ”här kan du bidra till att barn får en utbildning” än ”hjälp barnen i Afrika”.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent