Skottland: Osynlig kod ska stoppa langare

I staden Dundee i Skottland har butiker på frivillig basis börjat märka alkoholflaskor med en osynlig ultraviolett kod. Med hjälp av koden ska polisen kunna spåra var och när en falska har sålts. Märkningen är ett försök att få bukt med lagningen till minderåriga personer, det rapporterar BBC News.

– Det största problemet vi har är inte affärer som säljer alkohol direkt till minderåriga, det är personer som köper ut alkoholen till dem, säger Andy Davie från Taysidepolisen till BBC News.

Om polisen upptäcker en minderårig person som dricker alkohol från en av de märkta flaskorna kan de med hjälp av en elektrisk apparat läsa koden och se var flaskan har sålts. Om ett stort antal flaskor kommer från samma butik ska man ta fast langaren genom att placera civilklädda poliser i butiken som väntar ut langaren. Polisen kan också med hjälp av övervakningsfilmerna identifiera personen som köpt ut.

Alla langare som åker fast kommer att åtalas och riskerar ett straff på upp till tre månaders fängelse och böter på upp till 5000 pund, cirka 50 000 kronor.

Joanna Wågström

Mer från Accent