Skottland: Nej till minipris på alkohol

Foto: Gareth Weeks.

Skottland skärper nu sina regler för alkoholförsäljning. Men förslaget att införa minipris på alkohol röstades ner av parlamentet. Skarp kritik riktas nu mot politikerna.

I går röstade Skottlans parlament igenom nya skärpta lagar för alkoholförsäljning. Butiker förbjöds att rea ut alkohol och att ha erbjudanden som ”köp tre betala för två”.

Ålderskontrollerna skärps genom att butikspersonal tvingas be alla som ser ut att vara under 25 år om legitimation. Lagen gör det också möjligt för lokala politiker i områden där många har problem med alkohol att införa en ”social ansvarsskatt” för butiker som säljer alkohol.

Samtidigt röstade parlamentet ner ett förslag om att införa ett minipris på öl, vin och sprit.

Ett stort antal företrädare för olika hälsoorganisationer riktar nu skarp kritik mot parlamentsledamöterna som röstade ner förslaget.

Skottlands hälsominister Nicola Sturgeon tyckte att det var en sorglig dag för Skottland, enligt tidningen Herald Scotland.

– Sanningen är att, för Labour, har det här förlaget egentligen bara ett ödesdigert fel – och det är att det lagts fram av SNP. Det är patetiskt, och Labour – ett parti som har ett stolt förflutet när det gäller folkhälsa – borde verkligen skämmas, sade hon.

Doktor Brian Keighley från British Medical Association i Skottland var också kritisk mot parlamentets beslut.

– Alla politiker vet att priset är en signifikant faktor för nivån på alkoholkonsumtionen. Så det är i synnerhet en besvikelse att motståndarna röstade ner förslaget utan att föreslå något trovärdigt alternativ, sade han, enligt tidningen The Guardian.

Alkoholindustrin var nöjd med att minipriset inte infördes.

– Vi tror fullt och fast att minipris på alkohol inte skulle vara ett effektivt sätt hantera alkoholmissbruk, sade Simon Litherland på det globala företaget Diageo, till tidningen Herald Tribune.

Joanna Wågström

Mer från Accent