Storbritannien

Skotska minimipriser ska rädda liv

Alkoholförsäljningen i Skottland har sjunkit till rekordlåga nivåer sedan minimipriser införts.

Skottland blev det första landet i världen som införde minimipriser på alkohol i maj i fjol. Beslutet gjorde att andelen alkohol som såldes i landet minskade med tre procent 2018 jämfört med året innan rapporterar The Independent.

Minimiprissättningen som regeringen infört innebär att alkohol inte får säljas till ett lägre pris än 50 pence per enhet i Skottland, vilket motsvarar 5, 50 svenska kronor för ett litet glas vin eller öl. Tidigare har skottarna kunnat köpa ett glas alkoholhaltig dryck för endast drygt 1, 30 svenska kronor per glas.

Syftet med minimipriserna är att minska det skadliga drickandet, och den skotska regeringen uppskattar att åtgärden kommer att rädda 392 liv under de första fem åren. Men trots att alkoholrelaterade dödsfallen steg i fjol, säger ministrar att de sett en ”lovande start” för lagstiftningen.

– En treprocentig minskning av alkoholkonsumtionen innebär att vi går åt rätt håll, säger hälsoministern Jeane Freeman till the Independent, och fortsätter:

–  I genomsnitt inträffar 22 alkoholrelaterade dödsfall varje vecka i Skottland och 683 sjukhusinläggningar på grund av alkohol. Bakom varje siffra finns en person, en familj och ett samhälle som drabbats hårt av alkoholskador.

Alkoholdödsfallen har ökat för både män och kvinnor i Skottland sedan 2012 – och har varit på en betydligt högre nivå än för grannarna England och Wales.

Skottland hade mer än 35 000 alkoholrelaterade sjukhusvistelser förra året, och trots en nedåtgående trend sedan tio år tillbaka, så är siffrorna fyra gånger högre än de var i början av 1980-talet.

Andrew Horne, ordförande för Addaction, en välgörenhetsorganisation för personer med beroendeproblematik, hyllar minimipriserna och dess effekt på alkoholförsäljningen.

– Dessa siffror visar vad som händer när politiker sätter människors hälsa framför vinst i alkoholindustrin, säger han.

Mer från Accent