Skärpta alkoholstraff i Ryssland

DRUGNEWS. Som ett led i Rysslands korståg mot de omfattande alkoholproblemen antog i onsdags underhuset i parlamentet en ny lag för hårda straff mot illegal produktion och försäljning av alkohol.

Den ryska regeringen har i sin kampanj mot alkoholproblemen förklarat att superiet ska halveras och att all illegal hantering av alkohol ska utrotas till 2020. Idag dricker en ryss i snitt 18 liter ren alkohol per år, dubbelt så mycket som WHO anger som kritisk hälsogräns.

I den nya lagen stipuleras hårda straff för de som hanterar alkohol som inte registrerats av den statliga kontrollmyndigheten (EGAIS). Fängelsestraff på upp till tre år och böter upp till motsvarande nära 50 000 kronor riskeras då, rapporterar Ria Novosti.

Är produktion och försäljning omfattande eller styrd av kriminella gäng blir straffen betydligt högre, mellan två och sex års fängelse och upp till 250 000 kronor i böter.

Den officiella ryska statistiken visar att fler än 23 000 människor varje år dör som en direkt följd av sitt alkoholmissbruk, medan inofficiella siffror talar om mångdubbelt fler.

Som ett första steg mot missbruket höjdes vid årsskiftet minimipriset på vodka med 50 procent till 89 rubel halvlitern.

Drugnews/BC

Mer från Accent