Alkoholskatt

Skål för folkhälsan!

Under Anders Borgs budgetpromenad till riksdagshuset bjöd IOGT-NTO på alkoholfritt vin för att fira att alkoholskatten ska höjas. Bland annat kom utrikesminister Carl Bildt och nya bilståndsministern Hillevi Engström förbi på ett glas.

Strax innan finansminister Anders Borg kom promenerande med sin nådiga lunta längs Drottninggatan i Stockholm började IOGT-NTO bjuda förbipasserande på alkoholfritt mousserande vin.

− Vi är så glada för folks skull. Det är ju inte för IOGT-NTO:s skull vi vill att skatten ska höjas utan för folkhälsans, säger Linda Engström, tillförordnad verksamhetschef på IOGT-NTO.

Syftet med aktionen är att skapa uppmärksamhet kring skattehöjningen.

− Alkoholskatten är ju något som berör alla, vare sig man dricker eller inte, säger hon.

En av de första att ta emot ett glas bubblande dryck är riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell.

− Ett bra initiativ från IOGT-NTO:s sida. Det är fånigt att som vissa hävda att en höjning av den här storleken skulle få folk att börja smuggla eller importera mer, säger han.

Han hade gärna sett att skatten höjdes mer.

− Det är viktigt att skatteinstrumentet används. Man borde ha tagit till lite mer, men även den här lilla höjningen ger ett bra tillskott till statskassan, ungefär 700 miljoner extra, säger Lars-Axel-Nordell.

Han förefaller också lättad över att höjningen kom med i årets budget.

− Det var ju ett vallöfte från alliansen, så det är viktigt att det genomfördes innan mandatperioden är till ända, säger han.

Många förbipasserande stannar till och tar ett glas. En del har missat att skatten ska höjas.

− Det är bra att skatten höjs, det var ganska små summor. Ett par kronor per flaska är ju ingenting. Om det drar in några kronor till statskassan är det väl bra, säger Doris Oscarsson.

Hennes väninna, Lydia Deveras, är av en annan åsikt.

− Det är redan alldeles för hög skatt på alkohol i Sverige, säger hon.

Två av dem som stannade och smakade på det alkoholfria vinet var Marie Rengren och Monica Helén.

– För min del får de gärna höja skatten, det lilla jag dricker. Men två kronor per flaska tror jag är för lite för att det ska ge någon effekt.

Båda uppskattade den mousserande drycken, enligt Monica Helén.

– Det var supergott! Ingen skulle kunna känna att det här är alkoholfritt och det är inte så sött som en del annat. Bra att det finns, det är ju alltid någon som kör eller inte vill dricka alkohol av någon anledning, säger Marie Rengren.

Carl Bildt och Hillevi Engström passerar och tar varsitt glas.

− Trevligt initiativ! Gott, säger han.

Skattehöjningen vill han inte kommentera.

− Jag har inga synpunkter på skatter. Det är finansministerns bord. Själv är jag emot alla skatter, säger Carl Bildt.

Så kommer äntligen Anders Borg gående, omgiven av journalister, fotografer och ett gäng skränande SSU:are.
Oskar Jalkevik, ordförande för IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt och Bo Högstedt, politisk sekreterare på IOGT-NTO hänger med följet. Något tillfälle att bjuda Anders Borg på dricka fick de inte. Däremot uppmärksammades de välklädda herrarna med sina guldbrickor av andra journalister och Oskar Jalkevik blev intervjuad både av Aftonbladet och Expressen.

− Det blev ju bra det här, summerar Bo Högstedt när Anders Borg försvunnit in till budgetdebatten och journalister och fotografer skingrats.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer