Cannabislegalisering

Sjunkande priser kan göra laglig cannabis till förlustaffär

De senaste fyra åren har priset på cannabis sjunkit rejält i Colorado. Det gör stor skillnad på delstatens skatteintäkter för laglig cannabis.

2014 såldes ett halvt kilo cannabis för i genomsnitt strax under 30 000 kronor i delstaten Colorado. Idag ligger priset på strax under 10 000 kronor. I Oregon är priset för ett halvt kilo nere på under tusenlappen. Det rapporterar The Washington Post.

Priserna ha fallit sedan cannabis legaliserades i delstaten 2014. Anledningen är att laglig verksamhet är betydligt billigare än olaglig. I längden kan det innebära att producenter tvingas lägga ner, men det betyder också att skatteintäkterna på cannabis minskar eftersom skatten tas ut på en andel av priset. Att legalisera cannabis kan då bli en förlustaffär om skatteintäkterna inte ens täcker kostnaden för delstaterna regleringsinstanser.

Ekonomen och legaliseringsförespråkarein Jeffrey Miron förutspådde att cannabispriset skulle halveras i och med legaliseringen, men att det fortfarande skulle finnas gott om utrymme för att ta in skatt på drogen. I andra änden av spektrumet står Jonathan Caulkins som är analytiker inom drogområdet. Han tror snarare att priset på cannabis kommer att sjunka till samma nivå som andra lättodlade växter som råg och vete. Om det skulle vara fallet så skulle en skatt baserat på pris bli utan effekt.

I Kalifornien har man istället valt att beskatta cannabis utifrån vikt. Men även med detta system kan innebära problem i framtiden: om odlare väljer att satsa på så potenta cannabisvarianter som möjligt för att på så sätt kunna ta ut högsta möjliga pris i förhållande till vikt.

Cannabislagarna liberaliserades i ytterligare tre delstater efter det senaste valet för två veckor sedan. Michigan kommer att legalisera rekreationellt bruk av cannabis medan Missouri och Utah röstade för att legalisera medicinskt bruk.

I North Dakota däremot röstade väljarna ner ett förslag att legalisera rekreationellt bruk av cannabis. Det betyder att 33 av USA:s 52 delstater har legaliserat cannabis, antingen för medicinskt eller rekreationellt bruk. Det rapporterar NPR.

Fotnot: I Sverige kostar ett gram cannabis mellan 80 och 174 kronor beroende på var i landet man befinner sig enligt en kartläggning från 2017. Med ett medelvärde på 113 kronor per gram skulle det innebära att ett halvt kilo cannabis kostar 56 500 kronor.

Mer från Accent