Satsning på Söderhamns ungdomar har gett resultat

Ungdomarna i Söderhamn mår bäst i Gävleborgs län. Det visar nya siffror från Statens folkhälsoinstitut. En stor satsning på ungdomar i kommunen kan vara förklaringen.

Jennie Palmberg, folkhälsostrateg i Söderhamn, säger till Sveriges Radio P4 att det var stora problem för några år sedan.

– Vi såg att barn och ungdomar mådde dåligt och just därför beslutade politikerna om en jättesatsning. 2007 sjösattes ett projekt kallat ungdomslyftet där man satsade 25 miljoner kronor under 3 år på barn och unga, säger hon.

Nu visar alltså Statens folkhälsoinstitut att Söderhamn är den kommun i Gävleborgs län där andelen ungdomar som dricker alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt är som lägst.

– De nyaste siffrorna visar att det har skett ett trendbrott och det är vi jättenöjda över att se, säger Jennie Palmberg.

Eva Ekeroth

Fakta Ungdomslyftet
Målgruppen är ungdomar 13-20 år. Ungdomslyftet består av flera olika delar, bland annat utveckling av allaktivitetshuset Verkstäderna, där ungdomarna själva är med och påverkar verksamheten. Där erbjuds en rad aktiviteter som dans, musik, medieverkstad och all slags kultur.

En stor del i Ungdomslyftet är ungdomsinflytande. Inom ramen för satsningen har en modell för att öka ungdomarnas inflytande tagits fram.

Innehållet i satsningen förändras hela tiden efter behov och önskemål.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer