Afrika

Så ska Uganda säkra alkoholpolitiken

Uganda är först ut i världen att genomföra SAFER-mission; en kartläggning som ska leda till en bättre alkoholpolitik i landet.

SAFER är ett initiativ från Världshälsoorganisationen, WHO, och andra delar av FN-systemet, och syftet är att sprida evidensbaserad alkoholpolitik. Som en del i programmet kan länder få en genomlysning av alkoholpolitiken och den nuvarande situationen, och efter datainsamling få förslag på förbättringar.

”Förra veckan genomfördes världens första SAFER-genomgång i Uganda, och IOGT-NTO-rörelsen och våra partnerorganisationer spelade en central roll. Förhoppningen är att genomlysningen ska leda till en mer effektiv och skyddande alkoholpolitik i Uganda – ett land där alkoholindustrins produkter och metoder leder till stora skador på både människor och samhälle”, skriver Pierre Andersson, policyrådgivare i IOGT-NTO, i ett inlägg på IOGT-NTO-rörelsens sajt:

Pierre Andersson. Foto: Nathalie C. Andersson

– Liknande initiativ har funnits när det gäller tobak ett bra tag, men för alkohol är det ganska nytt – lanseringen skedde på högnivåmötet om icke-smittsamma sjukdomar 2018, på ett sidoevent som vi var med och ordnade. 

Movendi International, nykterhetsrörelsens internationella paraplyorganisation där IOGT-NTO-rörelsen är med, är officiella partners till SAFER och har varit med och tagit fram programmet.

– Att den första missionen går till Uganda är extra kul för oss då det är ett av de länder vi arbetar i, bland annat genom stöd till Uganda Alcohol Policy Alliance, kommenterar Pierre Andersson.

Mer från Accent