IOGT-NTO tycker att det är viktigt att fler medlemmar får veta hur de kan göra för att påverka alkoholpolitiken – i den egna kommunen och gentemot de lokala riksdagsledamöterna.
– IOGT-NTO gör skillnad i samhället varje dag genom alla ideella krafter runt om i landet. Ett sätt att göra det är genom att påverka politiskt på alla olika nivåer: internationellt, nationellt och lokalt, säger Johnny Foglander, pressekreterare på IOGT-NTO.
Vad kommer kursdeltagarna få lära sig?
– Kursen kommer innehålla allt från föreläsningar om olika politiska frågor, och om hur de politiska partierna fungerar, till praktiska övningar. Kunskaper man fått under ett kurstillfälle används hemma, till exempel i ett möte med en lokalpolitiker. Deltagarna kommer också att vara med under Almedalsveckan i Visby och vara kärntruppen som driver IOGT-NTO:s valarbete på plats.
Vem tycker du ska gå kursen?
– Den som är intresserad av och följer den alkoholpolitiska debatten, eller har erfarenhet av påverkansarbete, men som inte har hittat rätt sammanhang för att få utlopp för sitt engagemang, bör definitivt söka. Kursen är också ett sätt att träffa andra som är intresserade av samma frågor, och bli en del i de drogpolitiska grupper som finns runt om i landet, säger Johnny Foglander.
Vad är ditt bästa råd till den som inte har möjlighet att gå kursen, men ändå vill påverka?
– Ge dig in i den lokala debatten och börja skriva insändare eller debattartiklar i lokaltidningarna. Du kan också kontakta IOGT-NTO:s kansli och utvecklingskonsulent Anders Karlsson, för att få information om de drogpolitiska grupper som finns i landet. De ger en bra plattform för ett alkoholpolitiskt engagemang.
Ulrike Deppert, distriktsordförande för IOGT-NTO i Stockholms län, gick kursen förra gången den arrangerades.
Vad fick du ut?
— Jag blev vassare i olika sakfrågor, var vi står och vad vi tycker, och jag fick lära mig mer om hur politik och politiker fungerar. När vi träffade före detta riksdagspolitiker som var välvilligt inställda till oss fick vi tillfälle att testa och fråga vad som fungerar för att påverka, och vad de tycker är jobbigt. Vi förstod att det är sällan de får något tack för sitt arbete, så vi skickade tack-kort till dem för att de kom till kursen.
Ulrike Deppert berättar att hon dessutom var nyinflyttad till Stockholm. Genom kursen lärde hon känna medlemmar från hela Sverige, vilket var givande också på ett personligt plan.
— Almedalen blev en jättebra kulmen på arbetet. Vi träffade politiker som inte tillhörde de redan frälsta och fick ställa lite obekväma frågor. När du är med på ett seminarium och reser dig upp, då hör alla att du är där, säger hon, och fortsätter:
– Vi hade också Stören med oss, en tre meter lång fisk som en symbol för all alkoholreklam som stör. När vi gick omkring med Stören började folk prata och vi fick igång samtal, säger Ulrike Deppert.
Hur har det gått för dig att påverka politiken efter kursen?
– Jag hade de bästa intentioner, men tiden räcker inte. Jag hade ambitionen att starta en drogpolitisk grupp i Stockholm, men det har jag inte lyckats med än. När vi hade extra distriktsårsmöte nyligen fick alla ett vykort där var och en skrev ett personligt budskap till en valfri politiker om en viktig fråga; som exempelvis mera stöd till medberoende eller nej till alkoholreklam, som vi nu ska överlämna. Det hade vi inte kommit på utan kursen.
Sista ansökningsdag för kursen i alkoholpolitik är den 14 december.