Ryssland

Ryssland: Vodkaproduktion rasar efter skattehöjning

Produktionen av vodka har sjunkit med nästan 80 procent i Ryssland sedan slutet av förra året. Detta sedan alkoholskatten höjdes med 30 procent vid årsskiftet.

Produktionen av vodka har sedan i december sjunkit med nästan 77 procent, cognac med 60 procent och vin med 40 procent jämfört med december 2012 rapporterar Rossiiskaya Gazeta.

De senaste åren har alkoholskatten ökats med 10 procent årligen i Ryssland, men i år har den ökats med 30 procent.

– Skatten har varit hög jämfört med i väst men nu har den blivit extremt hög, säger Vadim Drobiz chef för the Center of research of Federal and regional alcohol markets i Ryssland till Rossiiskaya Gazeta. Han tillägger att han befarar att de ökade priserna på alkohol kan locka konsumenter till den illegala marknaden.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev har kallat alkoholmissbruket i landet för en ”nationell katastrof”. Man räknar med att omkring 500 000 ryssar dör varje år till följd av alkoholen.

Landets regering har de senaste åren tagit allt kraftigare tag mot missbruket och har antagit en nationell plan som går ut på att halvera alkoholkonsumtionen till 2020. Man har också som ambition att utplåna den illegala produktionen och försäljningen av illegal sprit.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer