Rödgröna kan stoppa alkohollagen

Om de rödgröna vinner valet kan vi vänta oss ett nytt förslag till alkohollag. Det beskedet lämnar vänsterns och miljöpartiets alkoholpolitiske talespersoner Elina Linna (V) och Thomas Nihlén (MP). Trots att de rödgröna ännu inte diskuterat frågan.

– Jag kan inte tänka mig annat än att det blir en ny proposition. Vi har allihop motionerat emot det förslag som ligger nu och jag hoppas att vi hinner komma med ett gemensamt ställningstagande innan valet, säger Elina Linna (V).

Elina Linna (V).

Tidigare i veckan frös det nuvarande förslaget inne på grund av att Italien hade synpunkter på ett antal bestämmelser. När ett EU-land har invändningar stoppas förslaget i tre månader vilket gör att alkohollagen tidigast kan behandlas  i Riksdagen den 2 augusti. Men eftersom Riksdagen inte sammanträder förrän efter valet blir det upp till den då sittande regeringen att bestämma om förslaget ska tas upp eller inte.

Blir det regeringsskifte i höst hamnar alkohollagen i händerna på den rödgröna majoriteten som kan välja att dra tillbaka propositionen.

– Vi har inte diskuterat det här gemensamt ännu men jag förutsätter att vi kommer att ändra sådant som vi alla tre är överens om, allt annat vore väldigt konstigt, säger Thomas Nihlén (MP).

Socialdemokraternas alkoholpolitiska talesperson Christer Engelhardt lämnar lite försiktigare besked.

Christer Engelhardt (S).

– Det går inte att säga om vi kommer att dra tillbaka propositionen om vi vinner valet, det är många frågor som i så fall ska hinnas med och behandlas. Men om vi ser över förslaget och ändrar det kommer vi att gå mer mot det restriktiva hållet. Det blir tydligare åtstramningar, säger han.

Samtliga partier inom de rödgröna har lagt motioner mot det nuvarande förslaget där de bland annat uttrycker oro över de nya formuleringarna kring vilka matlagningskrav som ska gälla för restauranger som vill ha serveringstillstånd.

En annan gemensam nämnare är att partierna vill skärpa kontrollen av folkölsförsäljning. MP och S vill att folkölsförsäljning ska kräva ett särskilt tillstånd medan V vill att försäljningen ska flyttas till Systembolaget.

De ställer sig också kritiska till en rad andra förslag i regeringens förslag till ny alkohollag.

– Vi trodde att regeringen skulle hinna med att införa den nya alkohollagen så vi får tacka Italien för det här. Och vinner vi blir det en ny proposition, det är mitt stalltips i alla fall, säger Elina Linna.

Joanna Wågström

Vill du veta mer om de rödgrönas synpunkter på alkohollagen, läs deras motioner:
Socialdemokraternas motion.
Miljöpartiets motion.
Vänsterpartiets motion.

Mer från Accent