Riksidrottsförbundet: ”Ett glas vin är en naturlig del av minglet”

Under veckan har Blå Bandet och Folkrörelser mot droger utropat en alkoholfri zon i Almedalen. I morgon onsdag blir det dock en paus – för då ska Riksidrottsförbundet mingla och bjuda på alkohol på samma plats.

Blå Bandet hyr för andra året i rad en trädgård alldeles i anslutning till själva Almedalsparken. I år samarbetar man med Folkrörelser mot droger och har utlyst området till alkoholfri zon.

– Det har tidigare funnits en alkoholfri zon ute på piren, berättar Lasse Reuterberg från Blå Bandet, men det är lite avsides. Vi arrangerar ett antal seminarier här under veckan med social fokus.

Under onsdagen är det bestämt sedan tidigare att Riksidrottsförbundet ska använda samma plats för sina arrangemang. Då kommer det dock inte att vara alkoholfritt längre.

– Vi har haft en dialog om detta, men det är tydligen viktigt för idrottsrörelsen att dricka alkohol. Det är både märkligt och beklagligt.

När Accent når Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet, låter han irriterad.

– Blå Bandet är ju faktiskt hyresgäst till oss, de kan inte komma och bestämma att vi ska bete oss på ett visst sätt. Inom idrottsrörelsen är vi medvetna om alkoholens risker men vi är ju ingen nykterhetsrörelse.

Är det viktigt för er att servera alkohol när ni bjuder till mingel?

– Alkohol är ju inte på något sätt huvudtemat och det handlar ju inte om starksprit direkt. Vi pratar om något glas vin och det tycker jag är en naturlig del i det här.

Pierre Andersson

Fotnot: Minglet är ett samarrangemang mellan Riksidrottsförbundet och Svenska Spel och har inget särskilt tema. Enligt Erik Strand är det ”ett sätt att träffas och en andningspaus från de hektiska dagarna i Almedalen”.

Mer från Accent