Rena crackpipor även till barn i Vancouver

DRUGNEWS Inom kort startas ett försök med utdelning av rena glasrör till crack-rökare i Vancouver i Kanada för att förhindra smittspridning. Det statsfinansierade ”harm reduction”-projektet omfattar även barn som röker den fruktade drogen.

”Det här är en hälsoåtgärd. Alla som klarar att fråga efter vårdtjänster ska få det”, säger doktor Reka Gustafson, på Vancouver Costal Health som leder projektet, enligt Vancouver Courier.

Vårdpersonal som delar ut crackpips-rören ska även förmedla behandlingskontakter till såväl unga som äldre besökare. Men om de inte vill ha rådgivning och vårdkontakt ska de ändå få verktyget för att kunna ”missbruka säkrare”.

Glasrörs-bytet för rökare av crack, ”fattigmans-kokain”, planeras starta nästa månad och pågå under åtta månader. Minst 60 000 rör ska utdelas i området Downtown Eastside i Vancouver, där omkring 15 000 missbrukare beräknas finnas, för att minska spridning av exempelvis hepatit C.

Försöket beräknas kosta drygt 400 000 kronor. Är det inte bättre att lägga pengarna på prevention och behandlingsprogram för unga istället?, skriver krönikören Mark Hasiuk i Vancourier.

Drugnews/SL

Mer från Accent