Redan första glaset ökar risken för cancer

Det finns ingen anledning att dricka alkohol av hälsoskäl. Studier från såväl WHO som American Cancer Society visar tvärtom att alkohol ökar risken för cancer – redan efter första glaset.

Forskarna konstaterar att de eventuella fördelar som ett måttligt intag av alkohol kan ha på hjärta, kärl och demenssjukdom lätt omkullkastas av det faktum att ett flertal cancersjukdomar har en direkt koppling till en persons alkoholkonsumtion.

Det handlar om cancer i munnen och övre matsmältningskanalen, samt cancer i lever, bukspottskörtel, ändtarm och bröst. Enligt WHO utvecklas cancern av att alkoholen i kroppen omvandlas till acetaldehyd, som är ett ämne som hör till riskklass ett. Kopplingen mellan acetaldehyd och cancer har kunnat fastställas både i test med djur och människor. Andra riskfaktorer för cancer i matsmältningsorganen är rökning, dålig munhygien samt ärftlighet.

Forskarna på American Cancer Society rekommenderar den som har ärftlig cancer i familjen eller en ökad risk för sjukdomen att skära ner på sin konsumtion eller ännu hellre – bli nykterist. För dem som redan dricker lite eller inte alls finns det ingen som helst anledning att börja dricka alkohol av hälsoskäl.

– Man kan få i sig samma nyttiga antioxidanter genom frukt och helt vanlig druvjuice, säger Susan Gapstur på American Cancer Society.

Maria Zaitzewsky

Mer från Accent