beroende

Råttor triggas av miljön i beroendetest

Påminnande triggers i närmiljön gör det extra svårt att bli fri från ett drogmissbruk, enligt en kanadensisk studie. 

När en person med tidigare beroende går förbi platser där de tidigare tagit droger, eller om de ser verktyg som de brukade använda under sitt missbruk, så aktiveras hjärnans stimilus-responssystem. Kortfattat: du ser platsen där du brukade röka och kopplar samman detta med en känsla av att må bra.

En ny studie av forskare vid University of Guelph i Kanada, visar att det pågår flera processer i hjärnan som gör det ännu svårare att bli kvitt sitt missbruk. Forskningsresultaten visar att påminnelser i ens miljö aktiverar områden i hjärnan där minnen bearbetas.

– Stimuli i vår miljö som byggnader, föremål och platser är normalt sett ganska harmlösa. Men när de kopplas samman med ett drogmissbruk kan de påverka minnesfunktionerna, säger psykologiprofessorn och en av studiens medförfattare, Francesco Leri, till Science Daily.

Det skapar en slags dubbeleffekt där de klassiska stimulans-responsmekanismerna förstärks ännu mer av minnena av droger i närmiljön.

Forskningen gick ut på att jämföra råttors minne efter att de fått kokain och nikotin, och hur de uppträdde när de påverkas av miljön som associeras med substanserna.

Råttorna testades antingen med eller utan droger i kroppen. Därefter testades samtliga råttor när de var drogfria. När djuren inte längre var påverkade, visade de mer aktivitet när de befann sig på den plats där de tidigare hade varit påverkade, till skillnad från de testmiljöer där de inte varit drogpåverkade.

Det tyder på att miljön kombinerat med kokain och nikotin kan hjälpa till att stärka minnena i hjärnan. Effekten gör det svårare att behandla beroende, men kan göra att man försöker hitta sätt att använda dessa påminnande miljöer för att så småningom förbättra de terapeutiska metoderna.

– Dessa ledtrådar skapar kraftfulla kognitiva effekter och kan användas för att förbättra lärandet om återhämtningsprocesser, säger Francesco Leri.

Mer från Accent