Preventionsparadoxen gäller även för unga

En ny undersökning visar att de 90 procent av 13 – 17-åringar som dricker minst står för de flesta alkoholrelaterade problemen. Förebyggande arbete bör därför främst gå ut på att begränsa tillgängligheten för unga.

Alkoholkonsumtion, alkoholproblem och andelen som dricker sig riktigt fulla ökar med åldern för tonåringar. Pojkar dricker mer och oftare än flickor och berusar sig i högre grad. Majoriteten av ungdomarna dricker mycket när de dricker, även om många gör det väldigt sällan. Det visar de svenska forskarna Anders Romelsjö och Anna-Karin Danielsson i en studie som publicerades i The European Journal of Public Health i måndags.

De 90 procent av ungdomarna i undersökningen som hade den lägsta årliga alkoholkonsumtionen stod för 61 -77 procent av alkoholproblemen. Större andel ju äldre de blev. Å andra sidan blev det med stigande ålder allt tydligare att de som dricker mycket när de väl dricker, också är de som drabbas av flest alkoholproblem. Bland 17-åringarna stod de som drack sig berusade en gång per månad eller oftare, men fortfarande hörde till de 90 procent som drack minst, för mer än 50 procent av problemen.

De problem som ungdomarna råkar ut för i samband med alkoholkonsumtion är till exempel slagsmål, olyckor, rån, bråk med föräldrar, lärare, flick- och pojkvänner eller kompisar, att de tappar pengar eller värdesaker, att de blir rånade, får dåliga skolresultat eller har oönskat och/eller oskyddat sex.

Forskarna drar slutsatsen att effektiva förebyggande åtgärder på samhällsnivå, som att se till att åldersgränser följs, att begränsa tillgängligheten troligen har större möjlighet att minska alkoholproblem än att fokusera på dem med en högriskkonsumtion. De trycker dock på att en preventionsstrategi även måste omfatta unga högkonsumenter.

Eva Ekeroth

Mer från Accent