Hylte kommun

Politiker vill tillåta alkoholfester i idrottshall

Politikerna i Hylte vill tillåta privata fester med alkohol i kommunala anläggningar. "Populism", säger kritiker.

Genom åren har privata företag i Hylte önskat arrangera fester i en idrottshall i kommunen. Kommunens ordningsföreskrifter tillåter dock inte alkoholservering. På torsdag ska Hylte kommunfullmäktige rösta om en föreslagen ändring av reglerna som gör det möjligt att servera alkohol.

– Ibland har vi fattat separata beslut om undantag och tillåtit att alkohol serveras. Men nu slipper vi ta beslut varje gång. Om vi inte tillåter att starköl eller snaps serveras så kommer de gå till grannkommunerna istället, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) till Accent.

Han säger att det saknas andra lokaler att ha företagsfester i, och att idrottshallen för vissa kan vara det enda alternativet.

”Om vi inte tillåter att starköl eller snaps serveras så kommer de gå till grannkommunerna istället.”

Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande (s)

Förslaget som ska behandlas imorgon, torsdag, innebär att alkohol inte får förtäras på offentlig plats i kommunens centralorter. Men kommunala lokaler undantas från förbudet – om inte serveringstillstånd krävs, och om alkoholservering sker i samband med privat fest vid enstaka tillfällen. Deltagarna måste vara anmälda i förväg, och alkohol får endast säljas till inköpspris. Formuleringar som ska förhindra att alkoholförsäljningen blir en inkomstkälla, att serveringen sker i slutna sällskap, och att festerna inte blir en återkommande aktivitet i lokalen.

– Lokalmedia hävdar att man plötsligt tillåter ”spritfester i kommunens lokaler”. Jag anser att det är en tillspetsad rubrik. Även om alkoholförtäring tillåts i en idrottshall så ska den inte ske i bastun i samband med en innebandyturnering. Vi anser att det i förslaget står tydligt i vilken typ av arrangemang det tillåts, säger Ronny Löfquist.

Går det verkligen att förhindra att det inte arrangeras spritfester?

– Nej, det är klart att man aldrig kan garantera. Men det står också i stadgarna att den alkohol som förtärs i lokalen ska företaget bjuda eller sälja till självkostnadspris. Det ska inte finnas barförsäljning ”a’la Harrys pub”, säger han.

Kan föreskrifterna komma att ändras igen om de missbrukas?

– Det här förutsätter att alla sköter sig, men jag är inte bekymrad. Så är det väl med alla regler – missbrukar man dem så blir det fel. Vi får se till att det inte blir så. Återigen: Om de inte har festen i kommunen sker den någon annanstans. Sett till folkhälsan tror jag därför inte att det blir ett minus, säger Ronny Löfquist.

”Att ändra ordningsföreskrifterna är lika populistiskt som hemleveranserna av alkohol.”

Totte Ljunggren, IOGT-NTO Hyltebruk

Totte Ljunggren, ordförande i IOGT-NTO-föreningen Hyltebruk, tycker att beslutet är populistiskt.

– De hänvisar till att ett företag en gång, för tre år sedan, ville hyra sporthallen och servera alkohol vid ett julbord, vilket ordningsföreskrifterna inte tillät, säger han, och fortsätter:

– Att nu ändra ordningsföreskrifterna av den anledningen är lika populistiskt som hemleveranserna av alkohol som kommunen nu tillåter tillsammans med catering.

Mer från Accent