Vinklubbar

Polisen slog till mot internetvinhandlare

Efter mer än två år börjar det röra på sig i polisanmälningarna som IOGT-NTO gjorde hösten 2011. Förundersökning pågår mot minst en av de tio polisanmälda vinhandlarna.

Vinhandlaren Peder Molin, som driver webbplatsen handlavin.se, fick i mars besök av polisen som beslagtog en stor mängd vin. Peder Molin har också förhörts av polisen. Accent har varit i kontakt med Peder Molin under dagen, men han hänvisar till det han skrivit i sitt pressmeddelande:

”Där blev jag delgiven misstanke att jag under det senaste 2,5 åren i strid med detaljhandelsmonopolet i alkohollagen har sålt vin till konsumenter i Sverige till ett sammanlagt belopp om minst ca 250 000 kr.För detta riskerar jag fängelse i minst sex månader och upp till sex år. Som jag ser det driver jag som en bisyssla, närmast som en hobbyverksamhet, en fullt legitim och helt laglig förmedling av fantastiska österrikiska viner till svenska konsumenter som annars aldrig hade kunnat få tag på dessa unika drycker”, skriver han bland annat.

Bakgrunden till polisens agerande är den polisanmälan som IOGT-NTO gjorde mot tio näthandlare i november 2011. IOGT-NTO:s jurist Annika Myhre har ingen annan information än den Peder Molin lämnat.

– ­Nej, jag vet inte mer än du. Vi fick Peder Molins pressmeddelande och har sett att andra skrivit om det, säger Annika Myhre, som, liksom Accent, försökt att nå åklagaren i fallet.

Hon är ändå nöjd med att det händer något i ärendet.

– Det har ju tagit väldigt lång tid. Vi har försökt ligga på åklagaren, men hela tiden fått höra att det saknas resurser, säger Annika Myhre.

Peder Molins advokat lämnar idag på eftermiddagen in en begäran om att beslaget ska hävas.

– Efter det har Tingsrätten fyra dagar på sig att kalla till förhandling. Då får både vi och åklagaren säga vår mening och sedan görs en bedömning av om beslaget är rimligt. I otydliga fall ska domstolen vara restriktiv med tvångsåtgärder som till exempel beslag, säger advokat Henrik Nilsson till Accent.

Accent fortsätter att söka åklagaren i ärendet.

Mer från Accent