Pride

Picknick, musik och biskopstal på Rissne Pride

För fjärde året i rad arrangerar IOGT-NTO-föreningen Blå Linjen pride-picknick i Rissne i Stockholm. Arrangemanget startade som en reaktion på en uppeldad parkbänk.

Fredagen den 17 maj hoppas arrangören Tobias Tengström på riktigt bra väder. För då är det dags att återigen bre ut filtarna vid Rissne Torg för att genomföra Rissne Pride Picknick.

– Det klassiska sättet att fira Pride är med stora paradtåg. Men vi har valt en picknick som är lite mer avkopplande, lugn och städad. Syftet är att visa att Pride är viktigt, oavsett om du är i centrala Stockholm eller i miljonprogramsområden och förorter som Rissne, säger Tobias Tengström .

Picknick-idén föddes 2015 när ungdomar sommarjobbade med att måla bänkar i stadsdelens centrum, och en bänk målades i regnbågsfärgerna, själva symbolen för HBTQ. Men i protest brände någon ner bänken.

– Vi tyckte att det var för jävligt. Så vi valde att arrangera picknicken som en manifestation – för att visa att man ska få älska den man vill och vara den man är, säger Tobias Tengström.

Första året picknicken anordnades kom flera ungdomar som försökte dra ner en Pride-flagga. En person som vågade säga ifrån misshandlades sedan. Dessutom målades bänken i regnbågsfärgerna på nytt – men eldades upp en andra gång.

– Det fanns en tydlig konfliktyta då. Jag upplever inte att det är på samma sätt idag, fyra år senare. Klart att man kan få en sur kommentar ibland på stan, men jag tror att det är mer accepterat att genomföra den här typen av arrangemang. Fast det är inte säkert att alla håller med mig om det, säger Tobias Tengström.

I år är IOGT-NTO Blå Linjen huvudarrangörer för picknicken, i samarbete med sju medarrangörer. Barn kan prova på graffiti och det bjuds på grillad korv. Förutom musik med El Sistema och brasilianska trummor, kommer även Eva Brunne, biskop i Stockholm stift att hålla tal.
– Det blir väldigt roligt att få dit henne som är öppet lesbisk och kyrkoherde, säger Tobias Tengström.

Än så länge verkar väderprognosen lovande; sol och 14 grader. Tobias Tengströms räknar med åtminstone ett hundratal besökare och hans tips är att ta med en skön filt att sitta på.

– Och enkla saker att äta, som vindruvor, kakor och plocksallad, inget som kräver både kniv och gaffel. Alkohol kan vi tyvärr inte förbjuda någon från att ta med, trots att det är IOGT-NTO som arrangerar. Men vi tycker picknicken framhåller andra viktiga delar från rörelsen, som att vi står upp för allas lika värde.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer