Pelle Olsson om marijuanatrender

Pelle Olsson. Foto: Kerttu Jokela

5 frågor till Pelle Olsson, författar och journalist, som skrivit boken Marijuana och friheten.

Du har rest runt i världen och pratat med alla möjliga från forskare till cannabisrökare om marijuana. Vilka trender ser du?
– En trend är att det blir mer liberalt. Vilket omröstningen i Kalifornien visar. I Europa är jag mer tveksam. Användningen av cannabis har slutat att öka enligt den senaste EU-rapporten. Rent politiskt står det och väger lite.

– En annan trend är att det blir allt tydligare att cannabis har en värre skadebild än vad man vetat tidigare.

Hur beter sig en typisk cannabisrökare efter tio års flitigt användande?
– Om man har klarat sig från allvarligare skador som psykoser är det ofta så att man inte mår bra och inte är nöjd med sitt liv. Cannabisrökare växer inte upp på grund av att hjärnan stannar av i utvecklingen. De mognar inte och misslyckas i livet på olika sätt. Det kan handla om saker som att bilda familj eller sköta ett arbete. De får inte riktigt så mycket gjort i livet och de mår inte riktigt så bra som de skulle ha gjort om de inte röker.

Men om de vill sitta hemma och röka bort sitt liv, kan de inte få göra det då?
– Jo så kan man ju tänka men ingen människa är helt isolerad. Du påverkar alltid någon annan. De måste försörja sig och ha ett jobb, de kanske har barn. De som lever med cannabisrökare tycker att det är ett problem. Personen blir inåtvänd och oåtkomlig för sina föräldrar, sin partner eller barnen. Sedan finns det vetenskapliga undersökningar som visar att man inte klarar kvalificerade jobb.

Var det något som förvånade dig som kom fram under arbetet med boken?
– Det var att cannabisrökare svarar för en väldigt hög andel av de som söker vård. Drygt 20 procent i Sverige och Europa och 30 procent i USA. Det visar att det finns skador av cannabis som man inte förstått tidigare. Det är inte akuta skador. Man blir beroende och efter ett tag upptäcker man att livet inte fungerar och söker vård.

Har vi en stark legaliseringsrörelse i Sverige?
– Nej det har vi inte. Den är nästan osynlig. De finns på nätet men har inte lyckats organisera sig.

Joanna Wågström

Mer från Accent