På nya Drugsmart får unga berätta själva

På nya Drugsmart kan ungdomar dela med sig av sina erfarenheter av hur det är att leva in en familj med missbruk. CAN nylanserar webbplatsen med flera nya funktioner.

Nu nylanserar CAN sin webbplats Drugsmart och drar på turné. Sajten riktar sig till ungdomar 13-17 år i missbruksmiljö och har fått flera nya funktioner. Bland annat kan man bidra med egna berättelser och dikter, blogga och delta i grupper för barn till missbrukare på nätet. Man kan skriva meddelanden och kommentarer, men diskussionsforumen kommer att vara övervakade av vuxna.

– Efter tio år med Drugsmart såg vi att det fanns ett behov för ungdomar att dela med sig av sina erfarenheter av att leva i en familj med missbruk. Tidigare hade vi bara fakta och information om alkohol och andra droger. Den delen finns kvar men nu har sidan alltså utökats med ytterligare funktioner som passar ungas sätt att kommunicera, säger Nicklas Kartengren, projektsamordnare på CAN.

Han menar att det är lättare för unga att läsa om andra med liknande erfarenheter än att ta del av hårdfakta. Fördelen är också att många kommer till tals. Både de som lever med våld och missbruk och de som kanske kommer från mer ”vanliga” familjer med ett riskbruk. Förhoppningen är att fler kommer att känna igen sig och därmed känna sig mindre ensamma.

Sajten turnerar just nu runt om i landet. Först ut var Gävle, där CAN mottogs med glada tillrop.

– Tanken med turnén är att nå ut i lokalmedia, till ungdomar och till organisationer som jobbar med gruppverksamhet för barn till missbrukare. Vi vill att frågan lyfts, och en turné är ett effektivt sätt att nå ut till många människor.

Maria Zaitzewsky

Not: Turnén pågår fram till jul med avslut i Göteborg den 10 december. För mer info se www.drugsmart.com

Mer från Accent