Narkotika

Oskyldigt dömd för narkotikabrott

Uppdrag Granskning berättade nyligenl om hur en ung man dömdes för ringa narkotikabrott – trots att han kunde visa att han inte ens varit på platsen.

En misstänkt drogpåverkad man greps för två år sedan i köpcentret Nordstan i Göteborg av polis. Ett urinprov bekräftade narkotika i kroppen. Mannen hade inga id-handlingar, men uppgav namn och ett personnummer.

Det skulle dock visa sig att han uppgivit falskt identitet.

En tid senare fick en annan person, en då 20-årig man, ett strafföreläggande på 1500 kronor för ringa narkotikabrott hemskickat från en åklagare. Eftersom han inte visste vad det handlade om, så betalade han inte.

Då gick fallet till tingsrätt som dömde honom, trots att han hade alibi – ett intyg om att han befunnit sig på jobbet långt därifrån – och aldrig hållit på med droger. En kvinnlig polis pekade under ed ut honom i rätten.

En engagerad försvarsadvokat blev hans räddning. De begärde att dna-prov på urintestet skulle jämföras med hans saliv. Länge nekade åklagare och domstol, men när analys äntligen gjordes så kunde han frias. Men tilltron till rättvisan är stukad och han har inte kunnat ta körkort innan fällande domen upphävts.

Mer från Accent