Narkotika

Oro över kraftig ökning av narkotika på krogen: ”Görs för lite”

Allt fler i krogvärlden använder narkotika, både bland gäster och personal. Nästan 60 procent av de anställda svarar att de har använt cannabis, var tredje har tagit kokain.

Narkotikaanvändningen har ökat kraftigt både bland de anställda själva och gästerna. Majoriteten av de anställda på Stockholms restauranger har sett narkotikapåverkade gäster under det senaste halvåret, och fler än hälften har själva blivit erbjudna narkotika på krogen.

Det visar en enkät från STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, som besvarats av 665 restauranganställda.

De vanligast förekommande drogerna är cannabis, kokain och ecstasy. Nästan 60 procent av de anställda svarar att de använt cannabis, var tredje att de har använt kokain och var fjärde att de har använt ecstasy.

– Särskilt oroväckande är att nästan varannan kroganställd i åldern 18-24 år har använt narkotika under det senaste året, och att 22 procent har använt narkotika senaste månaden, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.

Stefan Lundin, chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Visita håller med om att det är ett allvarligt samhällsproblem som visar sig i restaurangvärlden.

–Ingen vill ha det här i sin verksamhet, det handlar om att hitta metoder att förebygga och om en polisiär närvaro i krogmiljön. Men undersökningen talar om att personalen använt narkotika, inte att de gjort det på jobbet. Då blir det svårt. Arbetsgivaren kan inte lägga sig i vad anställda gör på fritiden om det inte påverkar arbetet, säger han.

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, tycker att arbetsgivarna har ett stort ansvar, och också stora möjligheter att kunna förbättra arbetsmiljön och situationen för de anställda. Ett ansvar man smiter undan menar han.
– Arbetsgivarna sitter inne med nyckeln. Men det är lättare att säga upp en person än att konfrontera och stötta genom den process det innebär att bli drogfri.

Många i restaurangbranschen har osäkra villkor med tillfälliga anställningar, många anställda är unga. Det finns också en del destruktiva förhållningssätt.

–I vilken annan bransch bjuder arbetsgivaren på några starköl efter avslutat pass? undrar Pim van Dorpel.

Hotell- och restaurangfacket har skrivit ett särskilt kollektivavtal där man är överens med arbetsgivarparten om att använda drogtest. En möjlighet som utnyttjas alldeles för sällan av arbetsgivarna, anser Pim van Dorpel.

Antje Dedering, chefsjurist och förhandlingschef på Visita känner inte igen sig i fackets beskrivning.

–I de kontakter vi har med våra medlemsföretag får vi en helt annan bild. Man tolererar inte på något sätt droger på arbetsplatsen och i det fall man misstänker att någon använder droger vidtas regelmässigt åtgärder. Möjligheten att genomföra drogtester används, säger hon.

Projektet Krogar mot knark är ett samarbete mellan STAD, restaurangbranschen och olika myndigheter.

– Vi vet vad vi ska göra för att minska knarket på krogen, vi har en metod som fungerar. Trots den höga narkotikaanvändningen visar resultaten av enkäten också att anställda tycker att det är viktigt att minska narkotika på krogen och de har en mängd förslag på åtgärder. Bland annat nämns många av de delar som ingår i Krogar mot Knark: utbildning för personal, tydlig drogpolicy, samarbete mellan olika personalgrupper och mer samarbete med polisen, säger Johanna Gripenberg.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent