Alkoholskatt

Oppositionen vill ha smuggelutredning – alkoholindustrin applåderar

Rödgröna partierna i riksdagens skatteutskott ifrågasätter finansminister Anders Borgs beräkningar bakom nya aviserade alkoholskatthöjningar och vill utreda risken för ökad smuggling.

– Vi vill ha fakta på bordet om vad nya höjningar av alkohol- och tobaksskatter kan leda till. Det behövs en översyn av sambandet mellan skatter och smugglingstryck, säger Leif Jakobsson, socialdemokraternas talesman i skattefrågor, till Drugnews.

Han är även vice ordförande i skatteutskottet och stöds i frågan av Mats Pertoft (MP) och Jacob Johnson (V).

Vid årsskiftet höjdes alkoholskatterna cirka sju procent. Under våren har finansminister Borg (M) aviserat nya höjningar av skatter för tobak och alkohol. Några veckor senare ännu högre höjningar sedan förslag om lägre studiebidrag drogs tillbaka efter kritik.

Sedan dess har både forskare på HUI och organet Regelrådet ifrågasatt finansministerns beräkningar. Han fick även kritik inom alliansen av Centerpartiet för att smuggling riskerade öka med förslaget.

En hearing hölls i början av maj skatteutskottet med forskare och tullen om vad ytterligare höjningar kan leda till. Socialdemokraternas Jakobsson har nu i en interpellation ombett Anders Borg att förklara beräkningarna.

– Jag ifrågasätter finansministerns beräkningar, men vill även ha upp fakta på bordet. Hur mycket kan man höja skatter utan det får kontraproduktiva konsekvenser genom ökad smuggling? säger Leif Jakobsson.

Han är själv från Malmö, hör om ökad smuggling och oroas över att tullen inte har tillräckliga resurser att kontrollera. Han har även hört om turistbussar fullastade med alkohol från gränsbutiker och ”vodkabilar” som langar till ungdomar i Stockholm.

– Det behövs en ny översyn av hur sambanden ser ut mellan alkohol, skatter och införsel, ungefär som Kent Härstedt för tio år gjorde, en utredning 2.0 behövs. Vi måste veta vad vi gör, annars riskerar organiserad brottslighet få större fäste, säger han.

Men uppger att han inte har något emot höjda skatter i princip för att skydda folkhälsan, om man vet hur sambanden ser ut.

Det rödgröna förslaget på ny utredning efter valet välkomnas av såväl Miljöpartiet som Vänstern:

– Naturligtvis gör jag det med tanke på att vi måste få bukt med den illegala införseln. Bland annat vill vi gärna se över tullverksamheten och har i vår budget anslagit extra pengar åt den, säger Jacob Johnson, V-talesman i skattefrågor till Webfinanser.

Alkoholbranschen gillar de rödgrönas förslag om ny smuggelutredning.

– Det är glädjande att oppositionen sätter ner foten i frågan om den illegala alkoholen i Sverige. En smugglingsutredning kan vara ett första steg i att återta kontrollen över alkoholen och det är bra både för oss inom näringen och för samhället, säger Erika Nylander, vd Sprit- & Vinleverantörsföreningen, i en kommentar.

Mer från Accent