Politik

Nyktraste klubben i stan

Klubb Sockerdricka arrangeras en gång i månaden i Uppsala. Två liveband, DJ:s och dansgolv är garanterade stämningshöjare. Bakom klubben står en lokal UNF- och IOGT-NTO-förening.

På Café Mumrik i Uppsala, där Klubb Sockerdricka håller till en fredag varje månad sedan ett år tillbaka, är stämningen på topp redan när portarna slår upp klockan åtta.
Runt borden sitter grupper av unga vuxna och dricker läsk (jo, här finns såklart sockerdricka!), äter snacks eller stora lass med glass och maräng.

Än är det inte fullt i lokalen, som har fönster ut mot gatan där frusna Uppsalabor hastar förbi i vinterkylan, men allteftersom klockan går droppar det in allt fler. Stearinljusen på borden fladdrar till i draget från dörren när den går upp och igen. Fyrtio kronor kostar inträdet. För pengarna får man en garanterat alkoholfri miljö och två liveband, varav minst ett är lokalt.

Alla är välkomna
Många som är här i kväll är medlemmar i Ungdomens Nykterhetsförbund eller IOGT-NTO. Men här finns också de som kommer ”utifrån”. Som Frida, som lockats hit av sin syster Johanna, medlem i UNF.

Hanna Höglund tycker det är jättekul att jobba på Klubb Sockerdricka, men hon hade gärna sett mer klubbkänsla i lokalen. Foto: Marc Femenia

– Det känns jättebra att vara här. Stämningen är familjär och mysig, det är verkligen trivsamt. Jag tycker det är rätt skönt att det inte serveras någon alkohol, det blir liksom lugnare, funderar hon och får medhåll av de andra vid bordet; Adrian, Jesper och Evelina, samtliga medlemmar i UNF. Jesper säger att han mest väntar på banden, som han tror blir riktigt bra.

Livespelningarna är det som lockar mest, och som klubben profilerar sig med, berättar Robert Damberg, styrelse­medlem i den kombinerade UNF- och IOGT-NTO-föreningen 2010 Trots Allt!, som arrangerar Klubb Sockerdricka. Vid varje klubbtillfälle har man två liveband som får chansen att visa upp sig. De brukar göra succé.

– Artisterna hittar vi vanligen via Myspace och vår Facebooksida. Men en del hör av sig själva och vill medverka. I  kväll uppträder Clara Lindsjö och Mohlavyr från Örebro, säger Robert Damberg och tillägger att man vanligen också har en eller två DJ:s som spelar efter att banden gått av. Då brukar det braka loss på dansgolvet framför scenen.

Många besökare
Ljudet sköts bland annat av Aron Lamm, som också är medlem i föreningen UpSweden och DJ-föreningen Playsister, som tillsammans med 2010 Trots Allt! arrangerar klubb Sockerdricka.

Stället är populärt. Bortåt femtio personer, inklusive banden, brukar trängas i lokalen och stämningen är i allmänhet behaglig och intim. Någon större marknadsföring görs inte, utan ryktet sprider sig via mun-mot-munmetoden. Ålderspannet ligger mellan arton och trettio. Minst hälften brukar ha anknytning till nykterhetsrörelsen. Övriga som hittar hit kommer främst för att lyssna på banden.

Mohlavyr på scenen. Foto: Marc Femenia

– Det är på gott och ont att vår publik är lite äldre. För visst skulle vi vilja ha hit fler gymnasieungdomar, vi vill gärna ha in lite nytt blod och yngre generationer. Men de har andra drogfria ställen att gå till här i Uppsala, så det verkar inte finnas så stort behov.

Att Klubb Sockerdricka är gemytligt råder det inget tvivel om. Det är som ett skönt, opretentiöst fik. Hanna Höglund, som jobbar här i kväll stortrivs. Men hon hade gärna sett lite mer folk – och mer klubbkänsla.

– Det vore kul om vi kunde få Klubb Sockerdricka att likna en riktig klubb. Jag skulle vilja se en coolare stämning här och mer liv och rörelse, säger hon och tar flyhänt emot en beställning. Tapastallrik och en dricka till bordet där borta, tack!

Kvällens första artist
Klockan börjar närma sig nio och sångerskan och låtskrivaren Clara Lindsjö gör sig redo att äntra scenen. Ljuset dämpas i lokalen. Snart är hon igång med sina säregna sånger. Med hjälp av en finurlig loop-pedal spelar hon in sin egen röst och egna ljud, som blir till bakgrundsackompanjemang när hon sjunger. Vackert, sprött och stundtals smått magiskt. Hon river ner högljudda applåder efter varje låt.

Kommentarer som ”fantastiskt, coolt, speciellt och vad duktig hon är” färdas viskande över borden.

Clara Lindsjö var nöjd med sin spelning. Foto: Marc Femenia

Efter en knapp timmes sång är Clara rosig och upprymd.

– Jag är jättenöjd med spelningen, det var verkligen en bra publik, man märkte att de var uppmärksamma och gillade min musik.

Clara, som själv kommer från Uppsala, berättar att hon mest spelat för unga människor och därmed har liten erfarenhet av att spela inför en överförfriskad publik.

– Men säkert är det så att man inte alls möts av samma respekt. Det är himla skönt att spela inför nyktra personer!

Nykterheten uppskattad
Moses Högberg är här eftersom han bjudits in av ljudteknikern. Han är inte medlem, men uppskattar att det inte serveras alkohol.

– Det känns helt okej faktiskt. Man är ju mest här för musiken. Fast jag hade gärna velat ha lite mer klubbkänsla. Nu är det mest som vilket café som helst, säger han.

En stund efter att Clara Lindsjö klivit av scenen drar bandet Örebro Mohlavyr igång sitt annorlunda performance som inkluderar en rad instrument som ståbas, gitarr, dragspel och trummor – samt träningscykel och såg! Tonerna är ömsom glada och rytmiska, ömsom vemodiga som franska chansoner. Publiken hänger med, men den där riktigt uppsluppna stämningen uppstår aldrig. Några fortsätter att samtala över läskglasen, stearinljusen glimmar i mörkret och en och annan godsak levereras över disk innan de första gästerna väljer att gå hem. Utanför droppar temperaturen till minus femton grader. Men inne på Klubb Sockerdricka håller värmen minst ett par timmar till.

Maria Zaitzewsky


Fakta – 2010 Trots allt!
Föreningen startade 1989 och riktar sig till medlemmar i UNF och IOGT-NTO i åldrarna 18–30. Cirka 100 medlemmar från UNF och 50 från IOGT-NTO.
Klubb Sockerdricka i Uppsala arran­geras en fredag i månaden. Man är nu inne på sin tredje termin. Klubb Sockerdricka har även startat i Lund, Linköping, Stockholm och Göteborg. Uppsalaföreningen har dessutom verksamhet minst en gång i månaden, ofta på nykterhetsvännernas studenthem ”Arken”. Studiecirklar om alkoholpolitik blandas med chokladprovning och schlagerfester.

Fakta – Starta Sockerdricka
Roberts tre tips på hur man startar en Klubb Sockerdricka i sin förening:

1. Starta en Myspace-sida för att hitta artister.

2. Samarbeta gärna med någon annan förening som är duktig på ljud/ljus.

3. Ta kontakt med NBV, som kanske kan hjälpa till med lokalhyra eller annat stöd.

Mer från Accent