Nyktra ungdomar kan vinna priser

Halla där Krister Lindholm arrangör av festivalen Rockstad Falun som tillsammans med bostadsbolaget Kopparstaden arrangerar ett nykterhetslotteri under festivalen.

Ni lottar ut presentkort på en EU-moped, shopping och ett körkort till de ungdomar som väljer att vara nyktra på festivalen, varför då?
– Vi tycker att det är jättebra om ungdomar håller sig nyktra på ett sådant här arrangemang. Sedan tycker inte jag att man ska förbjuda ungdomar att göra saker. Det är bättre att hjälpa ungdomar att själva komma på vad som är rätt och fel. Därför lottar vi ute ett pris bland de som är nyktra under festivalen.

Hur många ungdomar tror du avstår från att dricka alkohol för att de ska kunna delta i lotteriet?
– Vi hoppas naturligtvis att vi kommer att få alla ungdomar under 18 år spiknyktra på vårt arrangemang. Jag skulle bli jätteglad om det var så. Jag är helt säker på att många som hade tänkt dricka struntar i det för att de vill delta i lotteriet.

Hur ska ni kunna veta att de är nyktra?
– Ungdomarna får helt enkelt göra frivilliga nykterhetskontroller. En gång när du kommer, en gång på mitten och en gång när de går hem. Blåser de grönt vid alla kontroller är de med i utlottningen.

Men narkotika ger inte utslag vid blåskontroller?
– Vi hade helst velat kontrollera det också men det är svårt att kontrollera på plats så tyvärr kan vi bara kolla alkohol.

Borde det inte vara helt förbjudet för minderåriga ungdomar att dricka på festivalen?
– Vi är så pass roliga att vi inte har någon åldersgräns på vårt arrangemang eftersom vi vill att alla ska kunna komma. Sedan har vi så klart åldersgräns för att köpa alkohol. Självklart släpper vi inte in någon som är berusad men vi har inte någon nykterhetskontroll i dörren.

Joanna Wågström

Mer från Accent