Drugnews

Nya regler stoppar risvinet

Kinesiska risviner med hög alkoholhalt stoppas i mataffärer från 1 september. Då börjar de nya föreskrifter gälla som Statens Folkhälsoinstitut beslutat.

– De kommer inte att klara kravet som står i bestämmelsen, säger Ann-Sofie Pettersson, utredare på FHI, till TT.

Det var tidigare i somras som SVT Västnytt uppmärksammade att det lagligt såldes matlagningsvin med alkoholhalt uppåt 14 procent i handeln, utan åldersgräns. Några av dem befarades kunna köpas av ungdomar i russyfte.

Nya EU-regler hade möjliggjort det, men nu har nya föreskrifter tagits fram. FHI har beslutat att vinbaserade matlagningsprodukter till konsumenter får innehålla högst 5 volymprocent alkohol och de som är avsedda för industrin högst tio procent. De ska även innehålla salt och peppar (s.k. denaturerade) för att försvåra att kunna drickas.

Tillgängligheten försvåras från september även för de som bara använt risvinerna för matlagning. Och Systembolaget – som skulle undersöka kundintresset – uppger nu att man inte planerar att ta in kinesiskt risvin i sortimentet, då ”det knappt funnits någon efterfrågan”.

Syftet med de nya föreskrifterna (pdf-fil) från Folkhälsoinstitutet är främst att skydda människors liv och hälsa, men också förtydliga vad olika produkter får innehålla. Nya föreskrifter om teknisk sprit avser FHI att besluta om senare.

Mer från Accent