Poddtips

Nya poddar utmanar alkoholnormen

Flera nya podcasts som problematiserar alkohol och droger har startats det senaste året. Det senaste tillskottet är Med eller utan av Moa Gürbüzer – som vill lyfta en ny fråga.

Det första avsnittet av Med eller utan inleds med ljudet av en vinflaska som korkas upp. Med alkoholfritt innehåll såklart. Sedan talar Moa Gürbüzer med entreprenören Josef Fallesen, och vill veta; ”Hur ofta får du frågan ”med eller utan alkohol” i sociala sammanhang?” ”Aldrig”, svarar han.

Frågeställningen utgör grunden till podcasten, som nyligen släppte sitt första avsnitt. I podden kommer Moa Gürbüzer, som är grundare och VD för ett alkoholfritt vinföretag, fortsätta att bjuda in gäster för att diskutera olika sidor av alkohol; hur det kan vara svårt att säga nej, och den där känslan av att behöva ursäkta sig.
– Jag vill att frågan ”med eller utan alkohol” ska vara lika självklar som när man frågar ”med eller utan” om mjölk i kaffet, säger Moa Gürbüzer.

För att synliggöra hur en sådan enkel fråga kan göra skillnad berättar Moa Gürbüzer om hur hon en gång satt på en fin middag med företagsledare. En servitris med bricka frågade varenda person ”med eller utan alkohol?”.
– Då såg jag två personer vid mitt bord vars ansiktsuttryck ändrades totalt, och de valde alkoholfritt. Den stunden kommer jag aldrig glömma! Ofta måste personer som önskar alkoholfritt ha en ursäkt redo, och säga att de ska köra bil eller något. Här gjordes valet så enkelt!, säger hon.

Hennes vision att göra alkoholfritt till en självklarhet startade för många år sedan, när hon jobbade som socialarbetare och såg många barn växa upp i hem med alkoholmissbrukande föräldrar. Sedan dess har hon prisats som entreprenör för sina alkoholfria viner och champagne, och nu har hon alltså dessutom startat podden som släpps varannan torsdag.

Moa Gürbüzer: Foto: Pressbild

Moa Gürbüzer säger att hon såg en lucka i det offentliga samtalet om alkohol. Hon tycker att det är vanligare att man pratar om tunga missbruk, men inte normaliseringen av alkohol i samhället. Det var dock inte helt självklart att göra en podcast, men hon ville så gärna väcka frågan på ett bra sätt och få folk att tänka till varenda gång alkohol serveras.
– Förhoppningen är att budskapet sprider sig så att när du går på restaurang eller en bar, frågar de: ”med eller utan”, och att du slipper säga ”alkoholfritt” tyst. Jag hoppas att alla lyssnare kan hjälpa mig att uppnå det, säger hon.

Men Moa Gürbüzer är inte ensam om att lyfta alkohol- och missbruksfrågor i podcasts. Sedan snart ett år tillbaka finns exempelvis Alkispodden, med personliga samtal mellan två nyktra, tillfrisknande alkoholister. Samt Missbrukspodden av bloggaren och föreläsaren Emelie Olsson, där hon gästas av personer med olika typer av missbruk.

Poddarna hittas på de vanliga plattformarna, som bland annat: Acast, Spotify och iTunes.

Mer från Accent