Nya drogtrender i Europa

DRUGNEWS. Europa utmanas av växande narkotikatillgång och missbruk. Nya sätt att smuggla kokain, ökad inhemsk odling av cannabis och rekordmånga nya syntetiska substanser som kringgår lagen. Det konstaterar EU:s narkotikamyndighet ECNN i sin årsrapport.

Smuggling från Latinamerika av kokain blir allt mer sofistikerad. Cirka 96 300 kokainbeslag gjordes 2008, som är insamlingsåret för uppgifterna för rapporten. Ligorna utnyttjar ny smuggelteknik för att undgå myndigheterna, exempelvis kokain gömd i grönsaker eller kokainbas och hydroklorid i bivax, plast, kläder och gödsel, för att sedan i Europa framställa slutprodukten kokainet i hemliga laboratorier.

Och marknaden för kokain växer, omkring 14 miljoner européer åldersgruppen 15–64 år har prövat någon gång och fyra miljoner av dem senaste året.

– Alltför många EU-medborgare ser fortfarande kokain som en relativt harmlös del av en framgångsrik livsstil. Men vi ser att när konsumtionen ökar så gör även drogens påverkan på folkhälsan, säger ECNN:s chef Wolfgan Götz.

Kokainet dödar
I unionen rapporteras nu årligen 1 000 kokainrelaterade dödsfall. I Storbritannien fördubblades de mellan 2003 och 2008 till 325 dödsfall. Samtidigt märks en ökning av antalet som söker vård för kokainproblem, omkring 70 000 sökte hjälp 2008. Andra länder med stort missbruk av kokain är Spanien, Italien, Irland och Danmark.

Vad gäller amfetamin, så är har omkring 12 miljoner européer provat och två miljoner senaste året. Den centralstimulerade drogen är mindre utbredd än kokain, men dominerar särskilt i norra Europa. I länder som Sverige, Finland och Lettland, utgör drogen ett vanligt problem bland de som söker missbruksvård.

Den starkare drogen metamfetamin är ännu ganska begränsat i Europa, och finns främst i Tjeckien och Slovakien. Men beslagen har ökat i Norden senare år.

Missbruket av så kallade ”partydrogen” ecstasy har planat ut. Omkring elva miljoner invånare har prövat, vara 2,5 miljoner senaste året, enligt data till ECNN från medlemsländerna.

Cannabis vanligast
Den vanligaste illegala drogen är fortfarande cannabis. En av fem européer, cirka 75,5 miljoner personer, har någon gång provat drogen, cirka 23 miljoner av dem under senaste året och fyra miljoner av dem nära dagligen.

Missbruket förefaller öka i Östeuropa och tenderar att bli vanligare än som hittills i Västeuropa. Särskilt i Tjeckien, Slovakien och Estland är användning stor medan Rumänien är lägst, i Västeuropa är cannabis vanligast i Italien, Spanien och Frankrike. Även Danmark, Tyskland, Storbritannien och Holland har hög nivå, som dock stabiliserats senare år. Lägst prevalens för cannabisbruk (under 9 procent av befolkningen) har Bulgarien, Grekland, Ungern, Finland och Sverige, baserat drogvaneenkäter bland 15-16-åriga skolelever.

Den stora cannabismarknaden avspeglas att det årligen beslagtas omkring 1000 ton, mycket av det är hasch som smugglats. Men marijuana ökar och allt fler inhemska odlingar avslöjas i länderna. Omkring 19 000 beslag av cannabisplantor gjordes 2008.

Men det handlar inte om en planta på fönsterbrädan hemma eller några växter i växthuset. Verkligheten är idag en helt annan, organiserade ligor har insett att de kan göra stora vinster genom storskalig odling nära marknaden i Europa, varnar ECNN-chefen.

– Den indirekta skadan av denna utveckling är mer våld och kriminalitet i tätorter, som kräver nya gärder från de brottsbekämpande organen, säger Wolfgang Götz.

Ökad försäljning av internetdroger oroar
ECNN oroas även av den ökade försäljningen av oklassade nya droger, såsom rökextrakt typ Spice och syntetiska cannabinoider. 24 nya psykoaktiva substanser rapporterades ifjol till drogmyndigheten, en fördubbling från året före. Hittills i år har 31 nya ämnen anmälts via EU:s system för tidig varning.

Vad gäller syntetdrogen mefedron, som krävt flera dödsoffer, har flera länder (inklusive Sverige) stoppat den, men EU rekommenderar resterande medlemsländer att göra detsamma.

EU-kommissionär Cecilia Malmström, ansvarig för inre säkerheten, säger i samband med att årsrapporten släpptes:

– Förbättrad övervakning av illegala drogers rörelser över EU-gränserna kan bidra till våra ansträngningar att bekämpa organiserad brottslighet.

• Fotnot: ECNN:s årsrapport 2010 om narkotikasituationen, trender, drogrelaterade dödsfall och skador, missbruksvården och hälsoinsatser, omfattar alla EU:s 27 länder, samt Norge, Kroatien och Turkiet.

Drugnews/SL

Mer från Accent