Ny knarktunnel hittad från Mexiko

DRUGNEWS. Ännu en smuggeltunnel har avslöjats från Tijuana i Mexiko till San Diego i USA. Åtta personer greps och 20 ton marijuana beslagtogs. En framgång för polisen som annars förlorar allt mer makt till knarkkartellerna i mexikanska områden. En massgrav med 18 kroppar hittades i måndags.

Det är den andra tunneln som nu hittats på knappt en månad i San Diego, sammanlagt har de två avslöjandena inbringat mer än 50 ton marijuana i beslag. Myndigheterna tror att det är Sinaloa-kartellen som ligger bakom smugglingstunnlarna, rapporterar Chicago Tribune.

Smuggeltunneln började i en villa i Tijuana och sträckte sig en knapp kilometer under gränsen för att sedan uppdelas i två separata gångar till två lagerbyggnader ett hundratal meter ifrån varandra.

Avslöjandet skedde efter att amerikansk polis stoppat en långtradare lastad med 13 ton marijuana, efter att den lämnat en av lagerbyggnaderna. Två personer greps.

Därefter kontaktades mexikanska specialtrupper som gick ner och letade sig fram dit tunneln startade. Den mynnade i köket i en villa. Där satt sex personer och åt, alla sex greps. I villan hittades ytterligare fyra ton marijuana och i själva tunneln tre ton till.

Det upptrappade knarkkriget i Mexiko har nu pågått i fyra år och över 30 000 människor har dödats. I måndags hittades en ny massgrav med 18 kroppar på en ranch nära gränsen till Texas i delstaten Chihuahua. Fyndet föregicks av att en kvinnlig polischef mördats av beväpnade män, efteråt fick soldater tips om massgraven, rapporterar Reuters.

I delstaten Michoacan – president Felipe Calderons hembygd väster om Mexiko City och den delstat där han inledde bekämpningen av narkotikakartellerna – har befolkningen börjat förlora hoppet att myndigheterna ska kunna klara uppgiften.

I västra delen av Michoacan produceras mest illegalt metamfetamin i landet. Och våldet har trappats upp.
Brutala mord på öppen gata har gjort befolkningen livrädd. Trots närvaro av tungt beväpnade militärpatruller och att hundratals knarklaboratorier sprängts och tusentals kriminella gripits, tror lokalbefolkningen att ligornas makt ökat. Ligorna terroriserar fattiga städer och byar och situationen blir hela tiden värre. Förra året dödades 2 265 människor i delstaten, jämfört med 560 år 2006.

President Calderon har även drabbats av rättsliga bakslag. Korrumperade politiker, borgmästare och poliser som misstänkts samarbeta med kriminella frikänns på löpande band. Tidigare i år släpptes ett 30-tal lokala borgmästare och politiker som greps 2009 i Michoacan.

– Kartellerna fortsätter att operera och hittar ständigt nya vägar förbi myndigheternas kontroll, de skapar nya allianser och de överlever, säger Eric Olson, expert på organiserad brottslighet vid Woodrow Wilson Center´s mexikanska institut, till Reuters.

Drugnews/BC-SL

Mer från Accent