Nu blir det olagligt att flyga på fyllan

Från och med i dag är det olagligt för piloter och annan personal som på något sätt jobbar med säkerheten på ett flygplan att vara alkoholpåverkade på jobbet. Den nya lagen gör att flygtrafiken jämställs med biltrafiken.

Om en pilot har mer än 0,2 promille alkohol i blodet vid en flygning kan denna i fortsättningen dömas för flygfylleri. Gränsen för grovt flygfylleri går vid 1,0 promille, precis som vid bilkörning. För narkotika gäller nolltolerans. Flygfylleri kan ge böter och fängelse upp till sex månader, det grova brottet kan ge upp till två års fängelse.

Genom den nya lagen får polisen större möjligheter att kontroller nykterheten på flygpersonalen. De får befogenhet att genomföra rutinkontroller och ta både utandningsprov och göra ögonkontroller.
Innan lagen infördes var det Transportstyrelsen som skrev rekommendationer om promillehalter som flygpersonalen kunde följa.

Även för fulla passagerare skärps lagen. En överförfriskad, oregerlig passagerare kan numera dömas till sex månaders fängelse, tidigare var det högsta straffet böter.

Joanna Wågström

Mer från Accent