lådvin

Norskt förslag om förbud mot lådvin

Norska Helsedirektoratet vill att lådvin ska förbjudas, eftersom förpackningarna ökar drickandet. Men landets hälsovårdsminister säger att ett förbud inte är aktuellt.

Ett lådvinsförbud kan rädda 30 liv om året, menar Helsedirektoratet, motsvarigheten till den svenska Socialstyrelsen. Därför vill de att politikerna ska begränsa eller helt avskaffa vin i stora förpackningar i Norge.
– Har man en öppen tre-litare i skåpet är det lättare att ta ett glas vin än om man måste öppna en ny flaska, säger Linda Granlund, divisionsdirektör för folkhälsa och förebyggande på Helsedirektoratet, till norska NRK.

Förslaget att ta bort lådvinet från hyllorna på Vinmonopolet kommer i en ny rapport från Helsedirektoratet. Till NRK säger Linda Granlund att försäljning av vin i mindre förpackningar leder till minskad alkoholförbrukning. Myndigheten önskar en minskning av skadlig alkoholförbrukning på tio procent i Norge, och hänvisar till en studie genomförd i Australien, där man under en period prövade att enbart sälja förpackningar som innehöll max en liter,  och kunde konstatera att alkoholintaget minskade.

Men folkhälsoministern Åse Michaelsen säger nej till förslaget.
– Det är fullständigt inaktuellt för regeringen att förbjuda lådvin. Det kommer inte att komma ett förbud mot detta, uttalar hon sig till tidningen VG via departementets kommunikationsenhet.

En organisation som däremot hyllar förslaget från Helsedirektoratet är Actis, en paraplyorganisation för 32 frivilliga aktörer inom berusningspolitik.
– Vi är glada över att myndigheten är så modig att de pekar ut lådvinerna. Jag menar att vi måste se till hälsovinsterna av att hjälpa människor göra bättre val, säger Pernille Huseby, Actis generalsekreterare, till NRK.

I fjol sålde Vinmonopolet runt 67 miljoner liter vin, varav 42 procent var lådvin. När NRK talar med kunder på Vinmonopolet i staden Drammen, är många negativa till förslaget.
– Jag tror att lådvin är bättre än en flaska, för då behöver man inte dricka allt på en gång, säger Else Rosland Ruud till kanalen.

Det är inte första gången som Helsedirektoratet kritiserar lådvin. År 2013 föreslog experter att man skulle begränsa alkohol till 1,5-litersbehållare. Dåvarande hälsominister, Jonas Gahr Støre sade också ”nei”.

Mer från Accent