Införsel

Norsk protest mot ökad införselkvot

Den norska regeringen föreslår att tobaksdelen i införselkvoten ska kunna bytas mot vin eller öl. Norska nykterhetsorganisationer protesterar mot förslaget.

Actis, nykterhetsrörelsens samarbetsorgan i Norge, och Blå korset är bekymrade över regeringens förslag att resenärer ska kunna byta ransonen på 200 cigaretter mot en halv liter vin eller öl.

– Alkoholkonsumtionen i Norge är redan tillräckligt hög. Det här förslaget kommer att leda till att norrmännen dricker ännu mer. Ökad tillgång leder till ökad konsumtion och därigenom också till fler skador och problem. Det här är en gåva till svensk gränshandel säger Mina Gerhardsen, generalsekreterare i Actis, i ett uttalande på Actis hemsida.

Actis och Blå Kors anser att Vinmonopolets ställning i Norge försvagas om förslaget genomförs.

Blå Kors är förvånade över förslaget eftersom regeringen har deklarerat tt inga ändringar ska ske i norsk alkoholpolitik.

Generalsekretare Jan Elverum varnar för konsekvenserna.

– Regeringen har ökat anslagen till beroendevården och skickat positiva signaler, men det är inte mycket värt när man sedan lägger förslag som leder ktill att fler får alkoholproblem. En av tio norrmän har redan alkoholproblem, säger han.

De båda organisationerna kommer att gemensamt försöka stoppa förslaget i Stortinget.

Mer från Accent